Małe kąski kurczaka w panierce, powszechnie znane jako nuggetsy, to prawdziwy przysmak dla każdego fana drobiu. Uwielbiane także przez dzieci, ze względu na chrupiącą skórkę i delikatny środek. Danie to pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, a spopularyzowane zostało przez sieci restauracji z szybkim jedzeniem, czyli fast food. Dlaczego warto sięgnąć po wegetariańskie nuggetsy zamiast tych klasycznych? W ciągu roku zjadamy ogromne ilości drobiu, hodowle drobiu są największe ze wszystkich hodowli zwierzęcych. Polska jest jednym z liderów wśród spożywania i produkcji tego rodzaju mięsa. Rocznie w Polsce ubija się ponad miliard ptaków. Szacuje się, że każdy Polak statystycznie zjada prawie 30 kg kurczaka rocznie. Ilość paszy dla tak dużej liczby ptaków, która z roku na rok wzrasta, jest ogromna, a co za tym idzie – potrzeba coraz więcej terenów pod jej uprawę. Dla hodowców drobiu najważniejszy jest zysk, zatem minimalizują koszty w największym stopniu. Kury hodowane są w najgorszych warunkach, ponieważ nie mają wystarczająco miejsca i tłoczą się między sobą, przez co łatwo o uszkodzenia i choroby ptaków. Dodatkowo, gazy emitowane z odchodów zwierząt oraz ze ściółki, powodują zmniejszanie, a nawet zanikanie różnorodności biologicznej na terenach przy hodowli. Wpływają one negatywnie także na okolicznych mieszkańców, gdyż mogą powodować m.in. choroby układu oddechowego i skóry. Masowa hodowla drobiu to duży problem dla klimatu, a także cierpienie zwierząt. Warto zatem ograniczyć lub zrezygnować z mięsa drobiowego na rzecz ich roślinnych zamienników.
Składniki na 2 porcje:
2 kostki tofu
Pół szklanki wody
2 łyżki mąki
Bułka tarta i mąka do obtaczania
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Kostki tofu przed przygotowaniem nuggetsów należy zamrozić, a następnie rozmrozić w temperaturze pokojowej, aby pozbyć się nadmiaru wody. Rozmrożone tofu dokładnie odciskamy z wody na materiałowej ściereczce. Kroimy na plastry grubości 2-3 cm. Wodę mieszamy z mąką, mieszanka powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Kawałki tofu obtaczamy najpierw w mące, następnie w płynnej masie, a na koniec w bułce tartej. Jeśli lubimy grubszą panierkę, czynność można powtórzyć. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy kawałki tofu na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z dowolnym sosem lub z ziemniakami i surówką.
Smacznego!