EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
Baza WiedzyWiedza Praktyczna

Wegański burger z fasoli

przez Wiktoria Gąska 9 sierpnia 2022
przez Wiktoria Gąska 9 sierpnia 2022

Kto z nas nie lubi burgerów? Kultowego amerykańskiego przysmaku, czyli mięsnego kotleta w bułce z mnóstwem dodatków, próbował chyba każdy. Klasyczny hamburger, jak sama nazwa wskazuje, składa się z kotleta z mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub mieszanego), maślanej bułki, sosu oraz warzyw. Kojarzony najczęściej z sieciami restauracji typu fastfood, gdyż to one w głównej mierze rozpowszechniły go na całym świecie. Jak wiadomo, restauracje tego typu, mimo wprowadzania obecnie papierowych naczyń czy wegańskich odpowiedników dań, z ekologią i zdrowym jedzeniem nie mają nic wspólnego. Dlatego też burgery najlepiej zrobić samemu, a już zdecydowanie najlepszym wyborem, zarówno dla środowiska jak i naszego zdrowia, jest zrobienie roślinnego burgera. Według statystyk do wytworzenia jednego wołowego burgera potrzeba ok. 1300 litrów wody, a gdyby każdy Amerykanin (w Stanach Zjednoczonych spożycie wołowiny jest największe) zrezygnował z jednego mięsnego burgera w tygodniu na rzecz tego roślinnego, zmniejszyłoby to emisję dwutlenku węgla równą tej emitowanej przez… kilka milionów samochodów! Takie statystyki pokazują, jak zły wpływ na klimat ma produkcja mięsa. Warto więc zamienić mięsne burgery na te roślinne.

Zobacz również:  Zimnica na zewnątrz – co się dzieje z globalnym ociepleniem?

Składniki na 2 porcje:

2 dowolne bułki

Puszka czerwonej fasoli

Mała cebula

Ząbek czosnku

Łyżka ketchupu

Łyżeczka musztardy

Łyżka mąki

Łyżka bułki tartej

Przyprawy wg uznania: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, zioła prowansalskie

Dodatki: 2 listki sałaty, 4 plastry pomidora, 8 plasterków ogórka, ketchup, musztarda

Przygotowanie:

Fasolę odsączamy na sitku i dokładnie opłukujemy wodą do momentu, aż zniknie piana. Wrzucamy ją do miski i blendujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do fasoli. Do masy dodajemy także ketchup, musztardę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Gdy masa jest jednolita, dodajemy mąkę i bułkę tartą, ponownie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, aby uformować kotlety, dodajemy więcej mąki. Formujemy okrągłe kotlety i smażymy na oleju lub pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut (przed pieczeniem kotlety smarujemy olejem).

Zobacz również:  Wegańskie nuggetsy

Bułkę kroimy na dwie połówki, smarujemy ketchupem, kładziemy sałatę oraz usmażony kotlet. Smarujemy go musztardą, dokładamy pomidora i ogórka, przykrywamy górną częścią bułki. Opcjonalnie bułkę można przypiec w piekarniku, by była chrupiąca.

Smacznego!

3
FacebookTwitterPinterestEmail
Wiktoria Gąska

Miłośniczka morza, długich spacerów i pieszych, górskich wędrówek. Wegetarianka, pasjonatka eksperymentów w gotowaniu, kuchnię uważam za najlepsze miejsce w domu. Ekologia i zero waste to najważniejsze nurty, którymi kieruję się w życiu. Dobry serial, dobra książka oraz praktykowanie jogi wypełnia mój czas wolny.

poprzedni
InPost uruchamia EKOzwroty ubrań i obuwia
następny
Gdzie wyrzucać naczynia jednorazowe?

Może Cię Zainteresować

Oszczędzamy wodę w sezonie jesiennym

Podczas urlopu dbaj o środowisko

Kranówka czy butelkowana – jaką wodę wybierasz?

Sztuczna inteligencja mocno wpływa na ekologiczny ślad wodny i zużycie...

Bezpieczeństwo energetyczne – fakty NIE mity

Czy w szaleństwie zakupowym jest miejsce na ekonomię cyrkularną?

Ostatnio dodane

  • Zwierzęce Oddziały Ratunkowe

    19 czerwca 2025
  • Renaturalizacja – słowo klucz dla polskich rzek

    12 czerwca 2025
  • Światowy Dzień Środowiska 2025: Natura nie marnuje swoich zasobów—zróbmy to samo z plastikiem!

    9 czerwca 2025
  • Eco Studio ELECTRO – SYSTEM w Płońsku

    9 czerwca 2025
  • Nagroda dla Gliwic

    9 czerwca 2025

Jesteśmy na:

Facebook Twitter Instagram Linkedin

O nas

EkoGuru to ambitna, niezależna inicjatywa mająca na celu wywarcie realnego wpływu na poprawę jakości środowiska naturalnego w Polsce, a pośrednio także na całej naszej planecie. Ten cel chcemy osiągnąć nie tylko poprzez rzetelną edukację, ale przede wszystkim dzięki skutecznemu motywowaniu wszystkich czytelników naszego portalu do praktycznego działania. Wychodzimy z założenia, że sama wiedza niewiele znaczy, jeżeli nie przekłada się na odpowiednie decyzje w życiu codziennym.

Popularne

  • 1

    Zamiast stawiać pasieki, ratujmy dzikie pszczoły

    20 maja 2021
  • 2

    „Betonoza” i „ogrodoza”, czyli kilka słów o klimacie miasta

    11 czerwca 2021
  • 3

    Drony zasieją drzewa

    3 lipca 2021
  • 4

    Ekolodzy przeciw budowie w Kaszubskim Parku Krajobrazowym

    22 listopada 2021

Śledź nas na Facebooku

Śledź nas na Facebooku

@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

Przeczytaj Równieżx

Problem niedźwiedzi polarnych w Zatoce Hudsona

Gdzie wyrzucać resztki jedzenia?

Wpływ produkcji mięsa na środowisko