EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
Baza WiedzyWiedza Praktyczna

Wegański burger z fasoli

przez Wiktoria Gąska 9 sierpnia 2022
przez Wiktoria Gąska 9 sierpnia 2022

Kto z nas nie lubi burgerów? Kultowego amerykańskiego przysmaku, czyli mięsnego kotleta w bułce z mnóstwem dodatków, próbował chyba każdy. Klasyczny hamburger, jak sama nazwa wskazuje, składa się z kotleta z mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub mieszanego), maślanej bułki, sosu oraz warzyw. Kojarzony najczęściej z sieciami restauracji typu fastfood, gdyż to one w głównej mierze rozpowszechniły go na całym świecie. Jak wiadomo, restauracje tego typu, mimo wprowadzania obecnie papierowych naczyń czy wegańskich odpowiedników dań, z ekologią i zdrowym jedzeniem nie mają nic wspólnego. Dlatego też burgery najlepiej zrobić samemu, a już zdecydowanie najlepszym wyborem, zarówno dla środowiska jak i naszego zdrowia, jest zrobienie roślinnego burgera. Według statystyk do wytworzenia jednego wołowego burgera potrzeba ok. 1300 litrów wody, a gdyby każdy Amerykanin (w Stanach Zjednoczonych spożycie wołowiny jest największe) zrezygnował z jednego mięsnego burgera w tygodniu na rzecz tego roślinnego, zmniejszyłoby to emisję dwutlenku węgla równą tej emitowanej przez… kilka milionów samochodów! Takie statystyki pokazują, jak zły wpływ na klimat ma produkcja mięsa. Warto więc zamienić mięsne burgery na te roślinne.

Zobacz również:  Pogodowe skrajności jednego dnia

Składniki na 2 porcje:

2 dowolne bułki

Puszka czerwonej fasoli

Mała cebula

Ząbek czosnku

Łyżka ketchupu

Łyżeczka musztardy

Łyżka mąki

Łyżka bułki tartej

Przyprawy wg uznania: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, zioła prowansalskie

Dodatki: 2 listki sałaty, 4 plastry pomidora, 8 plasterków ogórka, ketchup, musztarda

Przygotowanie:

Fasolę odsączamy na sitku i dokładnie opłukujemy wodą do momentu, aż zniknie piana. Wrzucamy ją do miski i blendujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do fasoli. Do masy dodajemy także ketchup, musztardę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Gdy masa jest jednolita, dodajemy mąkę i bułkę tartą, ponownie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, aby uformować kotlety, dodajemy więcej mąki. Formujemy okrągłe kotlety i smażymy na oleju lub pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut (przed pieczeniem kotlety smarujemy olejem).

Zobacz również:  Jak możemy ochronić się przed suszą?

Bułkę kroimy na dwie połówki, smarujemy ketchupem, kładziemy sałatę oraz usmażony kotlet. Smarujemy go musztardą, dokładamy pomidora i ogórka, przykrywamy górną częścią bułki. Opcjonalnie bułkę można przypiec w piekarniku, by była chrupiąca.

Smacznego!

3
FacebookTwitterPinterestEmail
Wiktoria Gąska

Miłośniczka morza, długich spacerów i pieszych, górskich wędrówek. Wegetarianka, pasjonatka eksperymentów w gotowaniu, kuchnię uważam za najlepsze miejsce w domu. Ekologia i zero waste to najważniejsze nurty, którymi kieruję się w życiu. Dobry serial, dobra książka oraz praktykowanie jogi wypełnia mój czas wolny.

poprzedni
InPost uruchamia EKOzwroty ubrań i obuwia
następny
Gdzie wyrzucać naczynia jednorazowe?

Może Cię Zainteresować

Dlaczego Arktyka ociepla się szybciej niż reszta świata?

Zima bez zimy

Rosnące znaczenie gruntów marginalnych na świecie

Zrównoważonego Nowego Roku!

Prezenty dla bliskich i dla klimatu. Co podarować na święta,...

Lepiej, sprawniej, bezpieczniej – kierunki rozwoju technologii pozyskiwania surowców mineralnych

Ostatnio dodane

  • Niebezpieczna moda na wypalanie traw

    24 marca 2023
  • „Dokąd Zmierza Świat” – międzynarodowa konferencja młodzieżowa

    23 marca 2023
  • Alarmujące tempo utraty górskich lasów

    22 marca 2023
  • Przed nami kluczowe 5 lat działań dla klimatu — spotkanie społeczności Climate Leadership

    21 marca 2023
  • Moda na recykling z okazji Światowego Dnia Recyklingu

    21 marca 2023

Jesteśmy na:

Facebook Twitter Instagram Linkedin

O nas

EkoGuru to ambitna, niezależna inicjatywa mająca na celu wywarcie realnego wpływu na poprawę jakości środowiska naturalnego w Polsce, a pośrednio także na całej naszej planecie. Ten cel chcemy osiągnąć nie tylko poprzez rzetelną edukację, ale przede wszystkim dzięki skutecznemu motywowaniu wszystkich czytelników naszego portalu do praktycznego działania. Wychodzimy z założenia, że sama wiedza niewiele znaczy, jeżeli nie przekłada się na odpowiednie decyzje w życiu codziennym.

Popularne

  • 1

    Zamiast stawiać pasieki, ratujmy dzikie pszczoły

    20 maja 2021
  • 2

    „Betonoza” i „ogrodoza”, czyli kilka słów o klimacie miasta

    11 czerwca 2021
  • 3

    Drony zasieją drzewa

    3 lipca 2021
  • 4

    Ekolodzy przeciw budowie w Kaszubskim Parku Krajobrazowym

    22 listopada 2021

Śledź nas na Facebooku

Śledź nas na Facebooku

@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

Przeczytaj Równieżx

Zanik cyrkulacji termohalinowej i orkany przyszłości

Na Ziemi przybywa śniegu mimo postępującego...

Dom optymalny, czyli jak mieszkać zgodnie...