Kto z nas nie lubi burgerów? Kultowego amerykańskiego przysmaku, czyli mięsnego kotleta w bułce z mnóstwem dodatków, próbował chyba każdy. Klasyczny hamburger, jak sama nazwa wskazuje, składa się z kotleta z mięsa mielonego (wołowego, wieprzowego lub mieszanego), maślanej bułki, sosu oraz warzyw. Kojarzony najczęściej z sieciami restauracji typu fastfood, gdyż to one w głównej mierze rozpowszechniły go na całym świecie. Jak wiadomo, restauracje tego typu, mimo wprowadzania obecnie papierowych naczyń czy wegańskich odpowiedników dań, z ekologią i zdrowym jedzeniem nie mają nic wspólnego. Dlatego też burgery najlepiej zrobić samemu, a już zdecydowanie najlepszym wyborem, zarówno dla środowiska jak i naszego zdrowia, jest zrobienie roślinnego burgera. Według statystyk do wytworzenia jednego wołowego burgera potrzeba ok. 1300 litrów wody, a gdyby każdy Amerykanin (w Stanach Zjednoczonych spożycie wołowiny jest największe) zrezygnował z jednego mięsnego burgera w tygodniu na rzecz tego roślinnego, zmniejszyłoby to emisję dwutlenku węgla równą tej emitowanej przez… kilka milionów samochodów! Takie statystyki pokazują, jak zły wpływ na klimat ma produkcja mięsa. Warto więc zamienić mięsne burgery na te roślinne.
Składniki na 2 porcje:
2 dowolne bułki
Puszka czerwonej fasoli
Mała cebula
Ząbek czosnku
Łyżka ketchupu
Łyżeczka musztardy
Łyżka mąki
Łyżka bułki tartej
Przyprawy wg uznania: sól, pieprz, papryka słodka wędzona, zioła prowansalskie
Dodatki: 2 listki sałaty, 4 plastry pomidora, 8 plasterków ogórka, ketchup, musztarda
Przygotowanie:
Fasolę odsączamy na sitku i dokładnie opłukujemy wodą do momentu, aż zniknie piana. Wrzucamy ją do miski i blendujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do fasoli. Do masy dodajemy także ketchup, musztardę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Gdy masa jest jednolita, dodajemy mąkę i bułkę tartą, ponownie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka, aby uformować kotlety, dodajemy więcej mąki. Formujemy okrągłe kotlety i smażymy na oleju lub pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut (przed pieczeniem kotlety smarujemy olejem).
Bułkę kroimy na dwie połówki, smarujemy ketchupem, kładziemy sałatę oraz usmażony kotlet. Smarujemy go musztardą, dokładamy pomidora i ogórka, przykrywamy górną częścią bułki. Opcjonalnie bułkę można przypiec w piekarniku, by była chrupiąca.
Smacznego!