Wegetarianizm czyli całkowite wykluczenie mięsa i produktów powstałych przy jego produkcji jak żelatyna czy koszenila (czerwony barwnik pozyskiwany z owadów), to jedna w diet, którą warto rozważyć chcąc ograniczyć swój wpływ na globalne ocieplenie i niszczenie planety. Wegetarianie nie spożywają również ryb czy owoców morza, jednocześnie nie rezygnując z nabiału, jajek czy miodu.
Wegetarianizm – jak zacząć?
Ilu wegetarian, tyle podejść. Jedni zaczynają od fleksitarianizmu, inni zaś z dnia na dzień całkowicie rezygnują z mięsa w diecie. Na początek na pewno warto skonsultować z lekarzem chęć zmiany diety, a następnie zastanowić się czy łatwiej będzie nam rezygnować z mięsa powoli i stopniowo czy od razu. Warto też przejrzeć przepisy oraz ofertę dań wegetariańskich w sklepach. Na półkach można znaleźć kotlety, parówki czy kaszankę a także mnóstwo dań gotowych nie zawierających mięsa. Takie dania są jednak często mocno przetworzone, także powinno się je traktować tylko jako dodatek.
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Zbilansowanie diety wegetariańskiej nie powinno sprawiać problemów. Jednak samo odjęcie mięsa z codziennego menu bez dodania źródła białka może okazać się nie najlepszym pomysłem. Świetnymi i tanimi zamiennikami białka zwierzęcego są nasiona roślin strączkowych oraz ich przetwory jak na przykład tofu, które można przyrządzić w dowolny sposób, zarówno na słodko jak i na słono. Zapewniając sobie dietę opartą na warzywach, owocach, zbożach, strączkach z dodatkiem nabiału, jaj i okazjonalnie gotowych zamienników mięsa zapewni wszystkie niezbędne mikro i makroelementy. Rezygnacja z mięsa ogranicza dostarczanie do organizmu tłuszczów nasyconych co może zapobiegać chorobom układu krążenia, miażdżycy, nadciśnieniu, a także wielu nowotworom. Czerwone mięso czyli wołowina i wieprzowina mają największą zawartość szkodliwych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sodu oraz cholesterolu. Zdecydowanie lepiej w tej kwestii wypada drób oraz ryby wraz z owocami morza.
Mięso mięsu nie równe
Hodowla przemysłowa mięsa to wysokie koszty środowiskowe. Poza dwutlenkiem węgla wydzielany jest też metan czy podtlenek azotu. Pod uprawy paszy dla zwierząt wycinane są duże połacie lasów, przez co zmniejsza się liczba drzew mogących pochłonąć dwutlenek węgla z atmosfery. Wylesianie prowadzi też do utraty bioróżnorodności. Innymi szkodliwymi skutkami takiej hodowli są: zakwaszanie gleby i eutrofizacja wód, gazy uwalniane przez przeżuwacze w trakcie trawienia oraz z ich odchodów (w szczególności metan), a także gazy cieplarniane uwalniane podczas transportu pasz dla zwierząt i mięsa. Za największe emisje odpowiada mięso czerwone – głównie wołowina. Zużywa ona też najwięcej wody przy produkcji. Zaraz po niej znajduje się wieprzowina, a następnie drób i na końcu ryby i owoce morza. Jeśli nie jest się gotowym na całkowite porzucenie mięsa, warto wziąć pod uwagę emisyjność każdego rodzaju mięsa i rezygnować w pierwszej kolejności z tych rodzajów, które są najbardziej szkodliwe pod względem wpływu na naszą planetę.
Inne aspekty zdrowotne
Zwierzęta zamykane w masowych hodowlach zwykle są stłoczone w dużej liczbie na małej powierzchni, przez co w razie zachorowania osobnika, patogen z łatwością przenosi się na resztę stada, a także na człowieka co może prowadzić do epidemii, zarówno wśród zwierząt jak i ludzi. Stosowane chętnie antybiotyki mogą pozostawać w mięsie i ostatecznie trafiać na stół konsumenta, a ich nieodpowiednie stosowanie może doprowadzić do uodpornienia się czynników chorobotwórczych.
Czy wegetarianizm jest dla każdego?
Nie każdy może sobie pozwolić na rezygnację z mięsa, chociażby ze względu na zdrowie. Jeśli jednak po wykonaniu badań i konsultacji z lekarzem nie ma przeciwwskazań do wprowadzenia diety wegetariańskiej to z pewnością warto to zrobić, uprzednio przygotowując sobie smaczny i zbilansowany jadłospis, w którym nie zabraknie roślinnych źródeł białka, a także popatrzeć na ofertę restauracji, które bardzo często mają menu wegetariańskie. Przejście na wegetarianizm może być wstępem do diety wegańskiej, a także być początkiem zmiany stylu życia na proekologiczny i prozwięrzecy. Jeśli jednak zdecydujemy się zostać przy wegetarianizmie to nasze zdrowie może ulec poprawie, a nasz wpływ na życie i dobrostan zwierząt, nie tylko tych hodowlanych będzie duży. Dieta wegetariańska to też spory krok w ograniczeniu wpływu na planetę w kontekście naszego śladu węglowego, pośredniego zużycia wody czy gruntów. Każdy krok jednostki, pomnożony przez grupę ludzi daje pozytywne efekty w obliczu kryzysu klimatycznego.