To co jemy ma bezpośredni wpływ na kondycję Ziemi. Wystarczy wskazać na liczby mówiące o tym, że aż 40% (ok. 4,2 mld ha) wszystkich gruntów nadających się do zamieszkania jest wykorzystywane do wyżywienia ludzi, zaś sektor spożywczy odpowiada za 27% globalnej emisji gazów cieplarnianych, które to powodują wzrost temperatury na Ziemi. Dlatego tak ważne są zmiany w nawykach żywieniowych, które mogą uratować naszą planetę. Najlepiej jeśli zaczniemy je kształtować od dziecka. Stąd takie inicjatywy jak projekt WWF i sieci Lidl dedykowany szkołom podstawowym, a dotyczący bezpłatnych programów edukacyjnych dla szkół podstawowych.
W roku szkolnym 2022/2023 odbyła się I edycja programu „Dieta przyjazna planecie”. Do programu przystąpiły szkoły ze wszystkich województw w Polsce, 170 nauczycieli i nauczycielek zrealizowało zajęcia edukacyjne w swoich klasach, zaś ponad 6 000 uczniów i uczennic wzięło udział w spotkaniach edukacyjnych. Organizatorzy przekazali materiały szkoleniowe 129 intendentkom i innym osobom zaangażowanym w żywienie uczniów i uczennic.
W tym roku ogłoszono kolejną edycję. Do udziału w programie organizatorzy zapraszają nauczycieli przyjmując zgłoszenie na stronie: https://www.wwf.pl/zgloszenie-klasa, zaś intendentki, intendenci, szefowie i szefowe kuchni, inne osoby zaangażowane w żywienie uczniów i uczennic na stronie: https://www.wwf.pl/zgloszenie-stolowka.
Zgłoszenia należy przesłać do 23.10.2023, do godz. 23:59.
Nauczyciele i nauczycielki w ramach realizacji programu zobowiązani są do przeprowadzenia w klasie dwóch dwugodzinnych bloków edukacyjnych w oparciu o przekazane scenariusze zajęć. Uczestnicy, którzy przeprowadzą spotkania i wypełnią sprawozdanie online z realizacji programu do 8.04.2024, otrzymają, przesłane drogą mailową: imienny certyfikat udziału w programie, wzór dyplomu dla uczniów i uczennic, list gratulacyjny dla szkoły oraz na adres szkoły, plakat edukacyjny do powieszenia w klasie lub w stołówce. Pomysłodawcy konkursu zachęcają również do organizacji imprez „Szkolny piknik na 6”, realizując wybraną aktywność z propozycji wskazanych przez organizatorów i do przesłania sprawozdania do 3.06.2024. Osoby, które wezmą udział w części dodatkowej otrzymają certyfikat imienny zaświadczający o udziale w spotkaniach online oraz dyplom za zaangażowanie dla klasy.
Z propozycji dla stołówek można skorzystać uczestnicząc w szkoleniu online pt. „Dieta przyjazna planecie. Co to jest i dlaczego warto wprowadzać ją w szkole?”. Tu również uczestnicy winni do 31.01.2024 przesłać wypełnione sprawozdanie online z realizacji programu. Otrzymają przesłany drogą mailową imienny certyfikat udziału w programie oraz list gratulacyjny dla szkoły, jak również, na adres placówki, plakat edukacyjny do powieszenia w stołówce lub w dowolnym miejscu w szkole. Mogą także wziąć udział w dodatkowych szkoleniach online na temat tego jak zwiększać udział sezonowych warzyw i owoców w menu stołówki szkolnej oraz zapoznać się z materiałami szkoleniowymi „Dieta przyjazna planecie. Szkolne obiady na 6”, wypróbowując któryś z pomysłów lub propozycji dołączonych do materiałów szkoleniowych. Kolejnym krokiem jest przesłanie wypełnionego sprawozdania do 3.06.2024 uzyskując dyplom za zaangażowanie na rzecz wprowadzania zmian przyjaznych planecie.