EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
AktualnościPolska

Ile pączków zjadasz w Tłusty Czwartek? Policzmy ile wody zużywasz przy okazji!

przez Anna Michałowska 8 lutego 2024
przez Anna Michałowska 8 lutego 2024

Jedząc pączka używasz pośrednio o wiele więcej wody, niż ta ilość, z której przygotowałeś kawę do popicia tego słodkiego smakołyku. To dobry moment na rozmowę na temat śladu wodnego produktów spożywczych i poszukania oszczędności w tym obszarze.

Czy wiesz, że to co każdego dnia zużywamy aby zaspokoić pragnienie, skorzystać z toalety, umyć się czy też ugotować zupę, czyli średnio 160 litrów wody wg norm jej zużycia przez mieszkańców – to zaledwie około 3% naszego śladu wodnego?

Do śladu wodnego, zaliczana jest ta ilość wody, z której korzystamy także pośrednio!

Czy zdajesz sobie z tego sprawę, że wyprodukowanie każdego przedmiotu którym się otaczamy – w procesie produkcji wymaga użycia wody? Wszystko co kupujemy, używamy, co ubieramy i co jemy – aby mogło powstać – potrzebowało użycia wody i to ogromnych jej ilości.

Parametr, określany jako ślad wodny – powołał do życia holenderski prof. Arjen Hoekstra, z intencją stworzenia miernika do pomiaru ilości używanej wody, podczas wszystkich etapów produkcji towarów i usług.

Wprowadzenie tego zagadnienia do literatury naukowej wzbudziło zainteresowanie tematem wielu firm, m.in. branży spożywczej, związane z rosnącą świadomością swojej zależności od wody.

W myśl poszukiwania rozwiązań wobec światowych kryzysów wodnych oraz przeciwdziałania wyzwaniom związanym z niezrównoważonym zużyciem wody – w 2008 roku powstała organizacja Water Footprint Network, zrzeszającą przedstawicieli środowisk akademickich, organizacji naukowych, społecznych i biznesu.

Elementy śladu wodnego

Na całkowity ślad wodny w procesie produkcji, składają się trzy rodzaje zasobów wodnych, które uszeregowano kolorystycznie:

Zobacz również:  W Warszawie trwa szczyt klimatyczny Togetair 2023

Zielony ślad wodny – to ilość wody z opadów atmosferycznych, która magazynowana jest w wierzchniej warstwie gleby i w roślinach, wykorzystanych jako żywność czy tez w procesach produkcji.

Niebieski ślad wodny – to ilość wody powierzchniowej lub podziemnej, pozyskiwana na cele produkcji dóbr.

Szary ślad wodny – to ilość wody jaka jest potrzebna aby doprowadzić wyprodukowane ścieki do standardów wymaganych normami.

Oczywiście zużycie wody do produkcji nie oznacza, że cała woda w procesie tym przepada bezpowrotnie. Woda pobierana na cele produkcyjne, po użyciu a następnie oczyszczeniu, na powrót trafia do odbiornika (np. rzeki), niemniej część można uznać za utraconą, wówczas gdy tworzy dany produkt, bądź ulega stracie (np. odparowaniu podczas chłodzenia instalacji).

Część producentów, w myśl zrównoważonego podejścia do środowiska, dąży do maksymalizacji obiegu wody w produkcji i tam gdy jest to możliwe – do ponownego jej wykorzystania.

Ślad wodny pączka

Sprawdźmy w ramach jakich etapów wytworzenia pączka zużywana jest woda.

W przypadku wyznaczania śladu wodnego danego produktu żywnościowego – trzeba wziąć pod uwagę jego składniki. Jeśli dobrej jakości pączek składa się z mąki, cukru, jaj, mleka i masła, a nadzienie z owoców – to aby te półprodukty powstały – użyto wodę do nawadniania zboża i innych roślin, a także pojenia zwierząt, czyli ślad wodny zielony i niebieski. Ponadto produkcja tych składników, a także produkcja samych pączków wymaga użycia wody – na cele utrzymania w czystości urządzeń ciągu technologicznego, transportu i magazynowania. Z kolei w ramach śladu wodnego szarego – pewna część wody jest używana do oczyszczania ścieków poprodukcyjnych.

Zobacz również:  Prognozy NOAA - huraganowa cisza przed burzą

Na tej podstawie szacuje się, że wyprodukowanie jednego pączka – „kosztuje” użycie około 200 litrów wody.

Jak zmniejszyć swój ślad wodny?

Zacznij od rozpoznania rozmiaru swojego śladu wodnego. Tu odsyłam do strony wspomnianej organizacji (link do kalkulatora tutaj: https://www.waterfootprint.org/resources/interactive-tools/extended-water-footprint-calculator/)

Poszczególne produkty spożywcze mają zróżnicowany ślad wodny i jak się okazuje najbardziej wodochłonne są produkty mięsne i… czekolada. Oczywiście nie namawiam do restrykcyjnego ich porzucenia – choć rzeczywiście korzystanie z artykułów o niskim śladzie wodnym znacznie zmniejszy nasz wodny bilans.

Co jeszcze możesz zrobić, aby go zmniejszyć?

  • Rób zakupy w oparciu o listę i plan posiłków oraz które już mamy, w naszej spiżarni i lodówce – aby unika
  • wyrzucania żywności.
  • Kupuj produkty nieprzetworzone lub przetworzone w jak najmniejszym stopniu – pamiętając ze każdy proces produkcyjny wiąże się ze zużyciem dodatkowych porcji wody.
  • Kupuj lokalnie i sezonowo – ponieważ transport z odległych stron ma także wpływ na ślad wodny produktów.
  • Żywność nadmiarową, której nie będziesz w stanie zjeść – oddaj w potrzebujące ręce (skorzystaj z np. lodówek społecznych).

Pamiętaj, że marnowanie żywności, oprócz oczywistego marnowania pieniędzy, to trwonienie zasobów, w tym bezcennej wody! Liczę zatem, że żaden z pączków i innych smakowitości w Tłusty Czwartek nie zmarnował się!

2
FacebookTwitterPinterestEmail
Anna Michałowska

Technolog wody, inżynier środowiska i hydrolog z kilkunastoletnim doświadczeniem zawodowym związanym z działaniami na rzecz równowagi gruntowo-wodnej. Autorka bloga Jesteś wodą, stworzonego z misją mówienia o wodzie jako o najcenniejszym zasobie jakim dysponuje Człowiek na Ziemi. Inspiruje do nawet drobnych zmian na rzecz ochrony i oszczędzania wody.

poprzedni
Cieplejszy świat wciąż może być lepszy
następny
Bezpieczeństwo energetyczne – fakty NIE mity

Może Cię Zainteresować

Moda Na Recykling w Nałęczowie

Adaptacja do zmian klimatu – obowiązkowy dokument

Bóbr – przyjaciel i niszczyciel w jednym

8. Kongres Biometanu 20-21 maja 2025 w Poznaniu. Nie przegap!

Eco Studio ELECTRO – SYSTEM w Żyrardowie

Oszczędzanie wody na Wielkanoc? To prostsze niż myślisz!

Ostatnio dodane

  • Moda Na Recykling w Nałęczowie

    4 maja 2025
  • Adaptacja do zmian klimatu – obowiązkowy dokument

    1 maja 2025
  • Bóbr – przyjaciel i niszczyciel w jednym

    23 kwietnia 2025
  • 8. Kongres Biometanu 20-21 maja 2025 w Poznaniu. Nie przegap!

    17 kwietnia 2025
  • Eco Studio ELECTRO – SYSTEM w Żyrardowie

    10 kwietnia 2025

Jesteśmy na:

Facebook Twitter Instagram Linkedin

O nas

EkoGuru to ambitna, niezależna inicjatywa mająca na celu wywarcie realnego wpływu na poprawę jakości środowiska naturalnego w Polsce, a pośrednio także na całej naszej planecie. Ten cel chcemy osiągnąć nie tylko poprzez rzetelną edukację, ale przede wszystkim dzięki skutecznemu motywowaniu wszystkich czytelników naszego portalu do praktycznego działania. Wychodzimy z założenia, że sama wiedza niewiele znaczy, jeżeli nie przekłada się na odpowiednie decyzje w życiu codziennym.

Popularne

  • 1

    Zamiast stawiać pasieki, ratujmy dzikie pszczoły

    20 maja 2021
  • 2

    „Betonoza” i „ogrodoza”, czyli kilka słów o klimacie miasta

    11 czerwca 2021
  • 3

    Drony zasieją drzewa

    3 lipca 2021
  • 4

    Ekolodzy przeciw budowie w Kaszubskim Parku Krajobrazowym

    22 listopada 2021

Śledź nas na Facebooku

Śledź nas na Facebooku

@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

Przeczytaj Równieżx

Zielona fala dla miast

Biometan, klastry energii i fotowoltaika

Więcej turbulencji w czasie lotu ze...