Po posypywaniu nimi alejek parkowych, wykorzystaniu jako brykiet do kominków czy zastosowaniu w opakowaniach przyszedł czas na kolejny sposób wykorzystania fusów po kawie. Obecnie sporo mówi się o ubraniach sportowych, w których je wykorzystano.
Ile fusów w fusach?
Po wypiciu jednej kawy pozostaje średnio 10 gram fusów, a statystyczny Polak wypija około 3 kg kawy rocznie, co daje nam wysokie 11 miejsce w świecie.
Tam gdzie kawa tam i fusy – to banalne stwierdzenie można przekuć w setki ton odpadów, które można wykorzystać na różne sposoby. Szczególnie, że sprzedaż kawy wzrasta rokrocznie o ok. 5 do 7 procent z czego tylko jeden procent fusów kawowych jest na świecie zagospodarowywanych ponownie.
Na fusach się nie poślizgniesz
Kraków idąc w ślady Lwowa rozpoczął już kilka lat temu akcję posypywania parkowych alejek właśnie tym ekoodpadem. Pomysł, by do posypywania zimą chodników i dróg użyć — zamiast piachu lub soli — kawy, wzbudził różne opinie. Jedni wskazywali na pozytyw jak choćby fakt w postaci ochrony przed solą psich łap, zmniejszenie ilości odpadów, po poprawę żyzności gleby. Z drugiej strony wyniki badań dotyczących korzystnego wpływu fusów z kawy dają niejednoznaczne rezultaty, szczególnie, gdy są one stosowane w formie nieprzetworzonej. Eksperci wskazywali na bakteriobójcze i grzybobójcze działanie kofeiny, która trafiając do wód gruntowych i do oczyszczalni ścieków może prowadzić do zaburzenia ekosystemu mikroorganizmów, w tym bakterii, które są odpowiedzialne za oczyszczanie wody.
Brykiet z kawowych resztek
Innym rozwiązaniem ma być przetworzenie kawowych resztek i wykorzystanie chociażby jako ekologiczny brykiet przeznaczony do kominków i grilla. Takie rozwiązanie promuje krajowy startup EcoBean, który wyliczył, że do wyprodukowania jednego brykietu potrzeba 25 filiżanek kawy. Brykiet z kawy ma wiele zalet, przede wszystkim generuje nawet 20 proc. więcej energii i ciepła niż brykiet drzewny, a do tego dłużej się pali i pozostawia mniej popiołu. Firma chce także wykorzystywać fusy z kawy do wytwarzania biodegradowalnych doniczek, półprodukty do biopaliw i paszy dla zwierząt, zaś wspólnie ze Starbucks Polska chce rozwinąć produkcję słomek z fusów kawowych. EcoBean jest teraz na etapie budowania pierwszej pilotażowej BioRafinerii, która ma zostać uruchomiona na początku przyszłego roku w Warszawie.
Bluza z kapturem wyprodukowana z fusów z kawy
W sieci sklepów Lidl oferowana jest nowa, jesienna kolekcja odzieży dla mężczyzn i kobiet, która reklamowana jest jako przyjazna środowisku. Można z niej kupić m.in. bluzę z kapturem wyprodukowaną m.in. z poddanych recyklingowi fusów kawy. Dzięki zaawansowanym procesom technologicznym odpadki po napoju można zamienić w przędzę, a następnie przekształcić w tkaninę, z której można uzyskiwać ubrania. Lidl zaznacza, że tkanina nie tylko dobrze wygląda, ale ma też walory praktyczne: bardzo dobrze odprowadza wilgoć oraz redukuje nieprzyjemne zapachy. Ich elementy można przerobić na włókna, które blokują nieprzyjemne zapachy.
Sklep promuje ten produkt w ramach akcji „W trosce o lepsze jutro”. Oferowana jest w rozmiarach od „S” do „L” zarówno w sklepach stacjonarnych jak i przez internet. Sieć Lidl ma ponad 810 sklepów w Polsce i e-sklep z ofertą non-food.