Krakowski startup REBREAD Upcycled Food otrzymał wsparcie z funduszu Augere HFF. Zwiększy to możliwości badań nad wykorzystaniem niesprzedanego pieczywa i wdrożenie uzyskanych w ten sposób technologii.
Wsparcie finansowe na te działania REBREAD Upcycled Food otrzymał z Augere Health Food Fund, w ramach programu BRIDGE ALFA, współfinansowanego przez NCBiR, którego misją jest pomoc w rozwoju innowacyjnych projektów oraz w tworzeniu nowych technologii w branży spożywczej. REBREAD Upcycled Food to część grupy REBREAD zajmująca się badaniami, rozwojem know-how i produkcją artykułów spożywczych z wysuszonego, niesprzedanego pieczywa. Dzięki pozyskanym środkom możliwe będzie przeprowadzenie badań, w które zaangażowany jest Uniwersytet Rolniczy w Krakowie, nad opracowaniem receptur nowych produktów spożywczych.
„Doceniamy innowacyjność idei REBREAD, skalowalność projektu, jego duży potencjał rozwoju nie tylko w Polsce, ale i w całej Europie. Dlatego zdecydowaliśmy się wesprzeć projekt zapewniając finansowanie w kwocie 1.000.000 zł. Doświadczenie i kompetencje biznesowe zespołu zarządzającego REBREAD, były również niebagatelnym argumentem dla rozpoczęcia współpracy” – mówi dr Tomasz Kaniowski, prezes zarządu AUGERE HFF.
Idea REBREAD narodziła się dwa lata temu w Krakowie, gdzie właściciele rzemieślniczej piekarni Handelek – Katarzyna Młynarczyk i Bartłomiej Rak – musieli zmierzyć się z problemem zagospodarowania niewielkiej ilości niesprzedanego pieczywa. Tak powstał pomysł, który rozwinął się w wielopłaszczyznowy startup zajmujący się z jednej strony badaniami naukowymi nad nowymi technologiami suszenia, przechowywania i wykorzystywania niesprzedanego pieczywa, a z drugiej – jego rynkowym wykorzystaniem.
„Naszym głównym celem jest uratowanie jak największej ilości niesprzedanego chleba. Chcemy stworzyć nowe rozwiązania, by czerstwy chleb zmienił się z odpadu w surowiec, który można ponownie wykorzystać” – wyjaśnia Bartłomiej Rak, założyciel i pomysłodawca REBREAD.
Potencjał i zakres projektu robią wrażenie. Raporty Banków Żywności informują, że w samej Polsce co roku marnują się 2 miliony ton pieczywa. Podobnie jest w innych krajach, gdzie chleb stanowi podstawę wyżywienia, a więc praktycznie w całej Europie. Działania REBREAD zakładają badania nad przygotowaniem receptur i technik przerabiania czerstwego pieczywa. Szeroki zakres tego innowacyjnego projektu już dziś obejmuje dalsze badania, jak również już gotowe receptury m.in. przypraw spożywczych, destylatów alkoholowych, piwa, kwasu chlebowego i nowych produktów piekarniczych. Oprócz rozwiązań z branży spożywczej obszarem badań i wdrożeń REBREAD objęte są także produkty z branży kosmetycznej, opakowania, biodegradowalny surowiec do druku 3D, a nawet podkłady do produkcji grzybów.
Pomysłodawcy chcą, by z opracowanych gotowych rozwiązań mogli korzystać także inni przedsiębiorcy. Dlatego pewną część receptur i technologii chcą udostępniać nieodpłatnie wszystkim chętnym: piekarniom, zakładom produkcyjnym i osobom prywatnym.
„Dla mnie ważny jest nie tylko produkt, ale przede wszystkim idea ratowania chleba. Dlatego chcemy różnym podmiotom dać możliwość dołączenia do tej misji i wykorzystania, często nieodpłatnie, technologii, które opracujemy i udostępnimy w ramach naszego projektu. Dzięki temu zmniejszy się ilość marnowanej żywności w dużej skali. Chleb w wielu miejscach Europy dostanie drugie życie. Coś co dziś jest odpadem jutro będzie cennym surowcem do produkcji pełnowartościowych produktów” – podsumowuje ideę REBREAD Bartłomiej Rak.
Postęp badań, efekty prac, a wraz z nimi kolejne produkty i rozwiązania można śledzić na bieżąco na stronie REBREAD.COM i w mediach społecznościowych startupu (Facebook, LinkedIn).