EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
AktualnościPolska

Moda na dietę roślinną w Polsce ciągle rośnie

przez Michał Skwarek 7 lipca 2022
przez Michał Skwarek 7 lipca 2022

Warzywny burger lub stek, jogurt roślinny czy wegańska szynka to elementy nowoczesnego rynku produktów roślinnych, który w Polsce wart jest już 1,5 mld zł. Dane Glovo, hiszpańskiej aplikacji do zamawiania jedzenia i zakupów, także potwierdzają dynamiczny rozwój tego sektora spożywczego – jako kraj w ostatnich 12 miesiącach spożyliśmy aż 33 proc. wszystkich wege burgerów zamawianych przez aplikację. Dzięki temu jesteśmy nr 1 pod tym względem na światowej mapie Glovo.

O tym, że spożywanie nowoczesnych produktów roślinnych nie jest chwilową modą, ale silnym, od lat wzrastającym trendem nie trzeba już nikogo przekonywać – wystarczy jedno wyjście na zakupy. Jak grzyby po deszczu na sklepowych półkach pojawiają się kolejne produkty mające zastępować mięsne potrawy. W restauracjach także jest do wyboru coraz więcej dań oznaczonych charakterystycznym zielonym listkiem.

Oblicza roślinnego odżywiania

Rodzajów diety bezmięsnej jest wiele: od klasycznego wegetarianizmu, przez weganizm, aż do witariańskiej odmiany weganizmu, która opiera się na spożywaniu produktów pochodzenia roślinnego bez stosowania wobec nich obróbki termicznej. W ostatnich latach popularność zyskuje także fleksitarianizm, którego ideą jest świadome ograniczanie jedzenia mięsa na rzecz produktów roślinnych, jednak bez całkowitej jego eliminacji z diety. Wszystkich miłośników spożywania roślin łączy jednak jedno: chętnie korzystają z poszerzającej się sukcesywnie oferty produktów roślinnych, budując tym samym nowy sektor biznesu spożywczego.

Zobacz również:  Spalarnie odpadów w Polsce. Gdzie się znajdują i ile ich mamy?

Konsument chce produktów roślinnych

Globalna sprzedaż produktów roślinnych dynamicznie rośnie i w ciągu najbliższych lat może osiągnąć wzrost na poziomie od 20 do nawet 30 proc. – podają autorzy „Atlasu Mięsa 2022”. Klienci, którzy rezygnują z mięsa lub ograniczają jego spożycie mają dziś do wyboru nie tylko warzywa i owoce w swojej pierwotnej postaci, ale także roślinne wędliny, mięsopodobne dania wege oraz substytuty nabiału. Względy światopoglądowe, ekologiczne czy po prostu zwykła ciekawość nowych smaków – wszystko to sprawia, że ten stosunkowo nowy sektor branży spożywczej przeżywa właśnie swój dynamiczny rozkwit. Najnowsze dane, opublikowane w tym roku przez GfK Polonia, podają, że w Polsce ten rynek wart jest już 1,5 mld zł.

Spożycie bezmięsnych dań rośnie

O tym, że Polacy coraz chętniej sięgają po dietę roślinną świadczą również dane Glovo. Statystyki marki pokazują m.in. to, że Polska jest nr 1 jeśli chodzi o spożywanie bezmięsnych burgerów. W ostatnich 12 miesiącach mieszkańcy naszego kraju zamówili ich aż 77 tys. Ten wynik stanowi 33 proc. światowego spożycia burgerów wege zamówionych przez aplikację Glovo.

„Kluczową kwestią w tworzeniu smacznego burgera wegetariańskiego jest kompozycja przypraw. Sekretem jest stworzenie wyrazistego smaku, który będzie ciekawszy dla konsumentów niż soczyste mięso wołowe. Jest to nie lada wyzwanie, któremu staram się sprostać podczas przygotowywania naszych burgerów. Pomaga w tym także świeżość dodatków. Nasza burgerownia sąsiaduje z bardzo popularnym placem targowym, na którym codziennie rano dobieramy świeże warzywa do naszych burgerów” – podkreśla Adam Galos z krakowskiej restauracji Szamam.

Jedną z restauracji, która w ciągu ostatnich 12 miesięcy dostarczyła poprzez Glovo największą liczbę wegetariańskich burgerów jest Łódzka Cochise.

„Wegetariańskie burgery cieszą się u nas dużą popularnością. Kluczem do sukcesu jest kotlet z grillowanych warzyw z serem mozarella i nasz autorski sos. To sprawia, że w poszukiwaniu nowych smaków i doznań kulinarnych klienci są w stanie zrezygnować z klasycznego smaku wołowiny. Co ciekawe, zainteresowanie wegetariańskim burgerem dostrzegamy także w naszym FoodTracku w Mielnie. Turyści doceniają lekkość wegetariańskiej opcji, szczególnie w upalne, słoneczne dni wakacji” – podsumowuje Mateusz Lesiak z Cochise w Łodzi.

A co jeszcze polscy użytkownicy aplikacji Glovo zamawiają z oferty bezmięsnej? Na drugim miejscu wśród wegetariańskich zamówień znalazły się różne wersje bezmięsnych kebabów, a wśród nich bardzo popularny w Polsce kebab z frytkami w środku. Z kolei wśród najchętniej zamawianych wegetariańskich produktów należy wymienić także sojowe jogurty, majonezy, pasztety i napoje.

Zobacz również:  Czesi skarżą Polskę - pozew w sprawie kopalni Turów

5
FacebookTwitterPinterestEmail
Michał Skwarek

Redaktor naczelny. Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na kierunku filozofia oraz Wyższej Szkoły Europejskiej na kierunku public relations.

poprzedni
(Nie)zielona strona roślin
następny
Do końca XXI wieku znikną prawie wszystkie lodowce w Alpach

Może Cię Zainteresować

InPost uruchamia EKOzwroty ubrań i obuwia

Morskie fale upałów w Morzu Śródziemnym

Geotermia w walce ze smogiem

Gaz ziemny i atom zieloną energią?

Czysty Bałtyk po raz drugi – zostawmy dobry ślad na...

Jak żyje się rowerzystom w Polsce? Raport: miasta dla rowerzystów...

Ostatnio dodane

  • Gdzie wyrzucać naczynia jednorazowe?

    9 sierpnia 2022
  • Wegański burger z fasoli

    9 sierpnia 2022
  • InPost uruchamia EKOzwroty ubrań i obuwia

    8 sierpnia 2022
  • Morskie fale upałów w Morzu Śródziemnym

    6 sierpnia 2022
  • Geotermia w walce ze smogiem

    5 sierpnia 2022

Jesteśmy na:

Facebook Twitter Instagram Linkedin

O nas

EkoGuru to ambitna, niezależna inicjatywa mająca na celu wywarcie realnego wpływu na poprawę jakości środowiska naturalnego w Polsce, a pośrednio także na całej naszej planecie. Ten cel chcemy osiągnąć nie tylko poprzez rzetelną edukację, ale przede wszystkim dzięki skutecznemu motywowaniu wszystkich czytelników naszego portalu do praktycznego działania. Wychodzimy z założenia, że sama wiedza niewiele znaczy, jeżeli nie przekłada się na odpowiednie decyzje w życiu codziennym.

Popularne

  • 1

    Zamiast stawiać pasieki, ratujmy dzikie pszczoły

    20 maja 2021
  • 2

    „Betonoza” i „ogrodoza”, czyli kilka słów o klimacie miasta

    11 czerwca 2021
  • 3

    Drony zasieją drzewa

    3 lipca 2021
  • 4

    Ekolodzy przeciw budowie w Kaszubskim Parku Krajobrazowym

    22 listopada 2021

Śledź nas na Facebooku

Śledź nas na Facebooku

@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

Przeczytaj Równieżx

Paczkomaty InPost sięgają po neutralność klimatyczną

Smogowy lider – to źle wygląda

Naukowcy z Uniwersytetu Exeter potwierdzają, że...