EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
AktualnościŚwiat

Zatrważające statystki na temat wyrzucanego jedzenia. Dlaczego tyle marnujemy?

przez Mateusz Tomanek 19 kwietnia 2021
przez Mateusz Tomanek 19 kwietnia 2021

Raport ONZ ujawnia smutne dane na temat marnowana jedzenia. W roku 2019 wyrzuciliśmy do śmieci ponad 931 milionów ton pożywienia. To prawie jedna piąta jedzenia, które świat wyprodukował.

121 kilogramów na osobę – tyle średnio jedzenia wyrzucił każdy z nas w samym tylko roku 2019, mówi raport sporządzony przez ONZ. W sumie 931 milionów ton jedzenia, to 17 proc. całej produkcji spożywczej w 2019 roku.

„Wyrzucanie jedzenia jest równoznaczne z wyrzucaniem i marnowaniem naszych zasobów, które zużyte zostały do produkcji pożywienia. Ponadto, przyczynia się to zmian klimatycznych” – twierdzi Martina Otto, która jest szefem Programu Środowiskowego Organizacji Narodów Zjednoczonych.

Dane o marnowaniu żywności podane przez ONZ są tym bardziej zatrważające, gdy uświadomimy sobie ile osób na świecie cierpi z powodu głodu. Szacuje się, że każdego roku w skutek klęsk głodu umiera ponad 690 mln osób. To o ponad 200 mln więcej niż ludność całej Unii Europejskiej. Co więcej, ponad 3 miliardy osób na świecie nie stać na to, żeby odżywiać się zdrowo. Jednocześnie zmarnowane jedzenie przyczynia się do wzrostu emisji gazów cieplarnianych o około 8 do 10 proc. Autorzy raportu zwracają uwagę, że ograniczając marnowanie żywności pozwoli na pozbycie się obu tych problemów.

Zobacz również:  Marki odzieżowe powinny przestawić się na opakowania kompostowalne

Eksperci zwracają także uwagę, że ograniczenie marnotrawienia żywności przyczyni się także do poprawy naszego środowiska. Śmieci organiczne, które trafiają na wysypiska śmieci rozkładają się, a to powoduje powstawanie metanu, który jest groźnym gazem cieplarnianym.

„Kiedy marnujemy jedzenie, marnujemy też całą energię i wodę zużyte do uprawy, zbiorów, transportu i pakowania go. A gdy śmieci organiczne trafią na śmietnik, ich rozkład powoduje powstawanie metanu, gazu potężniejszego od dwutlenku węgla. Gdybyśmy przestali nagle wyrzucać żywność, zmniejszylibyśmy globalne emisje gazów cieplarnianych o 11 proc. Tylko w Stanach Zjednoczonych wyprodukowanie jedzenia lądującego w śmieciach to ekwiwalent emisji spalin z 37 milionów samochodów” – twierdzą eksperci z organizacji WWF.

Twórcy raportu ONZ przeanalizowali dane o wyrzucanej żywności z 54 krajów. Większość z niej – 61 proc. – pochodzi z prywatnych domów. Za marnowanie 26 proc. żywności odpowiadają restauracje i inne punkty gastronomiczne. Natomiast supermarkety są odpowiedzialne za wyrzucanie 13 proc. żywności. To co zaskoczyło autorów raportu, to fakt, że marnowanie żywności nie jest zależne od wysokości dochodu państwa.

„Dotychczas byliśmy wszyscy przekonani, że marnowanie żywności dotyczy wyłącznie bogatych krajów, podczas gdy okazuje się, że zjawisko to dotyczy także niestety krajów mniej zamożnych” – powiedziała Martina Otto.

Badacze zauważyli jednak, że nie wszystkie kraje objęte badaniem dostarczają danych na temat marnowania żywności pozwalających na wnikliwą ocenę. Z 75 krajów, w których żyje 75 proc. światowej populacji tylko 23 podają szacunkowe dane o wyrzucanej żywności. Ponadto raport nie uwzględnia podziału na wyrzucaną żywność jadalną i niejadalną taką jak choćby skorupki jajek, kości czy inne odpady organiczne.

Zobacz również:  Raport o warunkach klimatycznych w Polsce w roku 2020.

Źródła: Sciencenews, Rzeczpospolita, UNEP

4
FacebookTwitterPinterestEmail
Mateusz Tomanek

Krakus zarówno z urodzenia jak i zamiłowania. Swoje miasto przemierzam głównie na rowerze starając się wprowadzać w życie racjonalne, ekologiczne rozwiązania. Miłośnik przyrody - także tej miejskiej - w jej najbardziej dzikim wydaniu. W chwilach wolnych od pracy - muzyk i kompozytor, a także zapalony miłośnik sztuki filmowej i literatury. Moim mottem są słowa Sokratesa: "Wiem, że nic nie wiem".

poprzedni
W hiszpańskim laboratorium przeprowadzano testy na zwierzętach
następny
Gotowanie z pokrywką

Może Cię Zainteresować

InPost uruchamia EKOzwroty ubrań i obuwia

Morskie fale upałów w Morzu Śródziemnym

Geotermia w walce ze smogiem

Gaz ziemny i atom zieloną energią?

Czysty Bałtyk po raz drugi – zostawmy dobry ślad na...

Jak żyje się rowerzystom w Polsce? Raport: miasta dla rowerzystów...

Ostatnio dodane

  • Gdzie wyrzucać naczynia jednorazowe?

    9 sierpnia 2022
  • Wegański burger z fasoli

    9 sierpnia 2022
  • InPost uruchamia EKOzwroty ubrań i obuwia

    8 sierpnia 2022
  • Morskie fale upałów w Morzu Śródziemnym

    6 sierpnia 2022
  • Geotermia w walce ze smogiem

    5 sierpnia 2022

Jesteśmy na:

Facebook Twitter Instagram Linkedin

O nas

EkoGuru to ambitna, niezależna inicjatywa mająca na celu wywarcie realnego wpływu na poprawę jakości środowiska naturalnego w Polsce, a pośrednio także na całej naszej planecie. Ten cel chcemy osiągnąć nie tylko poprzez rzetelną edukację, ale przede wszystkim dzięki skutecznemu motywowaniu wszystkich czytelników naszego portalu do praktycznego działania. Wychodzimy z założenia, że sama wiedza niewiele znaczy, jeżeli nie przekłada się na odpowiednie decyzje w życiu codziennym.

Popularne

  • 1

    Zamiast stawiać pasieki, ratujmy dzikie pszczoły

    20 maja 2021
  • 2

    „Betonoza” i „ogrodoza”, czyli kilka słów o klimacie miasta

    11 czerwca 2021
  • 3

    Drony zasieją drzewa

    3 lipca 2021
  • 4

    Ekolodzy przeciw budowie w Kaszubskim Parku Krajobrazowym

    22 listopada 2021

Śledź nas na Facebooku

Śledź nas na Facebooku

@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

Przeczytaj Równieżx

Nowy podatek od aut spalinowych?

Chiny chcą podwoić moc energii wiatrowej...

Szkoła z Wiatrem – konkurs dla...