Bioodpady, inaczej śmieci bio lub odpady biodegradowalne to odpady organiczne będące resztkami jedzenia lub resztkami roślin. Są to w większości odpady spożywcze z gospodarstw domowych, gastronomii, parków, ogrodów ale także zakładów zbiorowego żywienia czy jednostek handlu detalicznego czy zakładów produkujących żywność. Ulegają one biodegradacji, czyli naturalnemu rozkładowi.
W Polsce, w przeważającej większości gmin, segregacja odpadów bio jest obowiązkowa. W przypadku niezastosowania się do obowiązujących przepisów, nakładane są kary.
Do tzw. pojemnika na odpady BIO trafić powinny:
- pieczywo, makarony, ryże itd.
- fusy z kawy,
- fusy z herbaty,
- warzywa,
- owoce, skorupki jajek,
- przetwory owocowe (również te które uległy zepsuciu),
- trociny, siano, słoma
- części roślin
Zakazane w pojemniku na bioodpady jest umieszczanie:
- kości, mięsa zwierząt, a także ich odchodów,
- oleju jadalnego,
- leków,
- drewna impregnowanego,
- płyt wiórowych i MDF,
- kamieni,
- ziemi,
- popiołu
Zgodnie z przyjętymi zasadami, odpady bio umieszczać należy w brązowych pojemnikach.
Odpady te mogą być umieszczane w specjalnych kompostowalnych workach, torebki czy worki foliowe są zakazane.
Wybrane resztki organiczne mogą być z powodzeniem stosowane w produkcji biogazu, powstającego z przetworzenia organicznych związków zawartych w biomasie. Biogaz stanowi wtórne źródło energii. Uznany został za tzw. ”zielone paliwo” i zyskuje na popularności.
Resztki organiczne wykorzystywane są także do produkcji kompostu zwiększającego żyzność gleby.