Pomysł na to oryginalne przedsięwzięcie mają profesjonaliści i pracownicy naukowi z Politechniki Warszawskiej, którzy w ramach projektu Eco Bean opracowali metodę przetwarzania kawowych odpadów w zieloną energię, a konkretnie w brykiet.
Fusy z kawy bywają wykorzystywane na różne sposoby. Mogą służyć jako nawóz dla roślin, robi się z nich maseczki do peelingu (nawet domowym sposobem), są też alternatywą dla chemicznej posypki na oblodzonych chodnikach w czasie zimy (wówczas nie ranią łap naszych czworonożnych przyjaciół). Pojawił się również pomysł, by odpady po kawie zamiast na wysypisko śmieci trafiały do… zakładu produkującego brykiet. W ten sposób, filiżanka po filiżance, moglibyśmy zbliżyć się do włączenia kawy w ideę gospodarki zamkniętego obiegu, czyli takiej, gdzie powstające odpady są traktowane jak surowce do wykorzystywania w kolejnych etapach produkcji.
Technologię wytwarzania brykietu z kawy opracowali naukowcy z Politechniki Warszawskiej. Uczelnia jest udziałowcem i partnerem Eco Bean, polskiego start-upu, który w ubiegłym roku został laureatem rankingu 50 Najbardziej Kreatywnych Ludzi w Biznesie, a także znalazł się w finale jednego z największych w Europie Środkowej wydarzeń promujących innowacyjny biznes – Central European Startup Awards.
Powstały z odpadów produkt nadawałby się do kominków i grilli. Według obliczeń autorów projektu, do wyprodukowania 500 tys. brykietów potrzeba 180 ton odpadów. To tyle, ile rocznie generuje 100 sieciowych kawiarni. Ale nie tylko one mogłyby stać się dostawcami „surowca” na kawowe brykiety. Partnerami programu mogą być również dworce, metra, lotniska (gdzie przecież funkcjonują kawiarnie), plantacje i palarnie kawy, obiekty z sektora hotelarskiego i gastronomii oraz stacje benzynowe. Odzysk odpadów kawowych to praktycznie gotowe rozwiązanie dla tysięcy lokali, w których codziennie serwuje się kawę, począwszy od małych, lokalnych kawiarni, skończywszy na dużych sieciówkach. Potencjał jest naprawdę duży. Rocznie w Polsce wypijamy 500 mln porcji kawy! Do wyprodukowania jednego brykietu potrzeba odpadów z 25 filiżanek – obliczył zespół Eco Bean.
Teraz kolejne liczby, tym razem w kontekście kosztów uruchomienia przedsięwzięcia. Na wybudowanie fabryki, przerabiającej odpady z kawy na brykiet, Eco Bean potrzebuje 3,5 mln euro. Pierwsze środki od inwestorów wpłynęły w 2019 roku, rozmowy z kolejnymi funduszami, które mogą zasilić projekt, są obecnie prowadzone. Autorzy projektu chcieliby uruchomić fabrykę w 2023 roku. Plany są śmielsze – po starcie produkcji w Polsce kolejne zakłady miałyby powstać w siedmiu lokalizacjach w Europie.
Żródo: www.ecobean.pl www.money.pl