Agroekologia, czyli inaczej ekologia rolnicza jest nauką w ramach, której bada się współzależności między organizmami w uprawach rolniczych, ogrodniczych, warzywniczych a środowiskiem ich rozwoju. Ponadto przedmiotem zainteresowań agroekologii jest wpływ jaki na naturalne siedliska mają zabiegi agrotechniczne i melioracyjne, a także skażenia komunalne i przemysłowe. Przykładem może być kontrola liczebności różnych populacji agrocenoz (specyficzny typ biocenozy wytworzony na terenach użytkowanych rolniczo charakteryzujący się prostym składem gatunkowym).
Celem przeprowadzania badań w ramach agroekologii jest wymierny wpływ na pozyskanie najbardziej wartościowego plonu poprzez wzajemne dostosowanie roślin i środowiska. Efekt ten można osiągnąć poprzez dopasowanie newralgicznych okresów w życiu roślin z porą roku kiedy niekorzystne warunki w siedlisku są najmniej dotkliwe, modyfikacja roślin i ich większe uodpornienie na warunki panujące w siedlisku, a także modyfikacja samego siedliska dla optymalizacji warunków.
Efekty pracy agroekologów to nowe podejście w zakresie dbałości o równowagę środowiska naturalnego i rolnictwa. Wyniki przeprowadzanych badań ułatwiają na przykład wybór roślin pożytecznych dla agroekosystemów, ale także odpowiednich metod ich ochrony i nawożenia.