EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
AktualnościPolska

Zjedz ziemniaczki, będzie deserek – pierwsze warsztaty less waste Foodsi

przez Michał Skwarek 6 lutego 2023
przez Michał Skwarek 6 lutego 2023

26 stycznia odbyły się pierwsze warsztaty “Rozwiązania less waste dla branży gastronomicznej” organizowane przez Foodsi, rozpoczynające cykl spotkań. Zaproszeni goście spotkali się w przestrzeni partnera wydarzenia, Comfort Food Studio w Hali Koszyki. Wśród nich byli m.in. przedstawiciele warszawskich restauracji, piekarni oraz cukierni.

Pierwsza część warsztatów „Zjedz ziemniaczki, będzie deserek”, dotyczyła zarządzania produktami słodkimi i słonymi. Swoją wiedzą oraz doświadczeniem w tym temacie podzieliła się Mira Bogucka, Creative Chef sieci francuskich cukierni Batida.

„Czasami zdarzają się takie sytuacje, że zostaje nam surowiec, którego musimy się jak najszybciej pozbyć. Jako Creative Chef w Batidzie mam duże pole do popisu w tym temacie. Moim zadaniem jest wymyślenie takiego produktu, który będzie atrakcyjny, szybko się sprzeda i pozwoli nam zużyć dany surowiec” — opowiadała na warsztatach Mira Bogucka.

Opowiedziała również o swoich sposobach na wykorzystanie uszkodzonych owoców lub części produktu, których nie wykorzystujemy w 100%. Przykładowo maliny, które ucierpiały w trakcie transportu i nie nadają się do ozdoby, można przerobić na mus do ciasta. Natomiast laska wanilii, po wykorzystaniu ziaren, sprawdzi się jako dodatek do kompotów czy przetworów. Jak wykorzystać fusy po kawie podpowiedział Jakub Malec, Zero Waste Manager Żabka Group. Będą idealnym dodatkiem do ciasta z makiem — nadadzą wypiekowi kawowego aromatu.

Zobacz również:  Powstał pierwszy przewodnik dla inwestorów, operatorów oraz użytkowników stacji LNG

Podczas drugiej części zatytułowanej „Coś z niczego”, goście przenieśli się do kuchni. Tam wspólnie z Julianem Karewiczem, szefem kuchni Comfort Food Studio, przygotowali dania z resztek. Uczestnicy dowiedzieli się, jak wykorzystać wodę po ziemniakach, zalegające w lodówce warzywa i nadwiędłe zioła. Te produkty – po prostu znalezione w kuchni były podstawą menu. Dodatkowe koszty zakupów dla prawie 30-osobowej grupy wyniosły tylko 16 zł. Powstała zupa krem z ziemniaków na bazie rosołu z resztek, a pełni smaku nadawał jej puder z palonej dymki. Drugim daniem było arancini z kaszy gryczanej, ugotowanej w wodzie po ziemniakach, otoczone chrupiącym panko i podane ze śmietaną z ziołami.

Zobacz również:  Czy Mierzeja Wiślana będzie naszą małą Florydą?

Na koniec warsztatów Julian Karewicz oraz Jakub Malec omówili, jakie rozwiązania less waste warto wprowadzić w swoim biznesie i zachęcili do zabierania na wynos niedojedzonych dań z restauracji. Podali również nieoczywiste sposoby wykorzystania niektórych produktów. Na przykład lekko zwiędłą sałatę można użyć do zrobienia pesto, a z obierek po warzywach powstanie pyszny rosół.

„W dążeniu do ideału, jakim jest zero waste, ważne jest też, aby nie wpaść w błędne koło, co podkreślali kilkukrotnie podczas spotkania nasi prowadzący. We wszystkim należy zachować równowagę. Ratujmy jedzenie, ale pamiętajmy, że do jego dalszego przetwarzania zużywamy energię, gaz i wodę. Działajmy z głową i korzyścią dla środowiska” — podsumowuje spotkanie Ewa Pawella, Head of Marketing Foodsi.

4
FacebookTwitterPinterestEmail
Michał Skwarek

Redaktor naczelny. Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego na kierunku filozofia oraz Wyższej Szkoły Europejskiej na kierunku public relations.

poprzedni
Energia dla wsi
następny
Krocie z handlu dziką przyrodą

Może Cię Zainteresować

Strefa Czystego Transportu w Warszawie mniejsza niż pierwotnie planowano

Zaproszenie do Egzotarium

COP28: Rośnie częstotliwość i dotkliwość susz na całym świecie

Bezpłatny karmnik do samodzielnego złożenia z Katowic

Powstał pierwszy przewodnik dla inwestorów, operatorów oraz użytkowników stacji LNG

Dziś rozpoczyna się Szczyt Klimatyczny COP28 w Dubaju.

Ostatnio dodane

  • Strefa Czystego Transportu w Warszawie mniejsza niż pierwotnie planowano

    8 grudnia 2023
  • Zaproszenie do Egzotarium

    6 grudnia 2023
  • COP28: Rośnie częstotliwość i dotkliwość susz na całym świecie

    5 grudnia 2023
  • Bezpłatny karmnik do samodzielnego złożenia z Katowic

    4 grudnia 2023
  • Powstał pierwszy przewodnik dla inwestorów, operatorów oraz użytkowników stacji LNG

    1 grudnia 2023

Jesteśmy na:

Facebook Twitter Instagram Linkedin

O nas

EkoGuru to ambitna, niezależna inicjatywa mająca na celu wywarcie realnego wpływu na poprawę jakości środowiska naturalnego w Polsce, a pośrednio także na całej naszej planecie. Ten cel chcemy osiągnąć nie tylko poprzez rzetelną edukację, ale przede wszystkim dzięki skutecznemu motywowaniu wszystkich czytelników naszego portalu do praktycznego działania. Wychodzimy z założenia, że sama wiedza niewiele znaczy, jeżeli nie przekłada się na odpowiednie decyzje w życiu codziennym.

Popularne

  • 1

    Zamiast stawiać pasieki, ratujmy dzikie pszczoły

    20 maja 2021
  • 2

    „Betonoza” i „ogrodoza”, czyli kilka słów o klimacie miasta

    11 czerwca 2021
  • 3

    Drony zasieją drzewa

    3 lipca 2021
  • 4

    Ekolodzy przeciw budowie w Kaszubskim Parku Krajobrazowym

    22 listopada 2021

Śledź nas na Facebooku

Śledź nas na Facebooku

@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

Przeczytaj Równieżx

Wielki Finał 4 edycji akcji „Moda...

Pestycydy mogą wpływać na wiele pokoleń...

Ponad 50 mln zł na nowoczesne...