EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
Baza WiedzyWiedza Praktyczna

Veganuary – co to takiego?

przez Wiktoria Gąska 10 stycznia 2022
przez Wiktoria Gąska 10 stycznia 2022

Początek Nowego roku to najczęściej nowe postanowienia, zwyczaje i plany. Najczęściej dotyczą one zmiany stylu życia, rozpoczęcia aktywności fizycznej, czy też zmiany diety na zdrowszą. W ostatnich dniach w internecie dosyć często pojawia się zachęta do rozpoczęcia roku od pewnego wyzwania, które wpłynie dobrze na nasze zdrowie, a także na planetę. Zachęta ta nosi tajemniczą nazwę Veganuary i jest coroczną akcją mającą miejsce w styczniu. Jej nazwa powstała od połączenia słów „vegan” czyli „wegański” i „January” czyli styczeń. Oznacza zatem nic innego, jak „wegański styczeń”.

Historia

Akcja Veganuary powstała w 2014 roku w Wielkiej Brytanii. Zapoczątkowała ją organizacja o tej samej nazwie zajmująca się promowaniem diety wegańskiej i edukacją na jej temat. Głównym celem całego przedsięwzięcia jest zachęcenie ludzi do spróbowania wegańskich potraw i ograniczenia produktów odzwierzęcych przez cały styczeń. Z każdym rokiem akcja cieszy się coraz większą popularnością, a statystyki pokazują także, że przynosi świetne rezultaty. Nie od dziś wiadomo, że produkcja mięsa czy produktów odzwierzęcych ma negatywny wpływ na środowisko i jest jednym z głównych problemów kryzysu klimatycznego, dlatego ograniczenie spożywania tych produktów do minimum ma bardzo pozytywne skutki dla klimatu. Veganuary, co z roku na rok wyraźnie widać, sprawia, że wiele osób kontynuuje swoją przygodę z ograniczaniem mięsa i nabiału na długi okres po zakończeniu wyzwania, a nawet przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską. To styczniowe przedsięwzięcie rozszerzyło swoje znaczenie dodając do niego także ograniczenie kupowania kosmetyków ze składnikami pochodzenia zwierzęcego i zastąpienie ich kosmetykami naturalnymi i wegańskimi.

Zdrowa dieta wegańska

W przekonaniu wielu osób dieta wegańska nie jest dietą zdrową, ponieważ powoduje wiele niedoborów, a dodatkowo wymaga dużych nakładów czasu w kuchni i jest niesmaczna. Te wszystkie głosy to zwykłe stereotypy i mają niewiele wspólnego z prawdą. Owszem, aby dieta wegańska nie powodowała niedoborów musi być zbilansowana i bogata w składniki odżywcze, a także powinno dbać się przy jej stosowaniu o suplementację witaminy B12, która obecna jest jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Przy każdej diecie, czy jest to dieta tradycyjna, wegańska czy jakakolwiek inna, powinniśmy dbać o to, by była bogata w pełnowartościowe i zdrowe produkty. Zarówno weganin jak i osoba na diecie tradycyjnej może opierać swoje żywienie na mocno przetworzonych produktach, co zawsze źle odbije się na zdrowiu, nieważne czy jest to przetworzone mięso czy też produkt roślinny. W każdej diecie jest miejsce na tzw. produkty rekreacyjne, czyli takie, które nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, ale są smaczne i ich jedzenie sprawia nam przyjemność. Jednak tego typu produkty nie mogą stanowić podstawy żywienia, tą podstawą zawsze powinny być warzywa, strączki, zboża i owoce. Największą obawę w roślinnej diecie budzi niedostarczanie odpowiedniej ilości białka. Jednak mimo braku standardowego źródła białka jakim jest nabiał i mięso, jest miejsce na szereg innych składników bogatych w ten składnik odżywczy – soja, ciecierzyca, fasola, soczewica, masło orzechowe czy płatki drożdżowe.

Wegańskie dania

Stereotyp o mdłych i niesmacznych potrawach z diety wegańskiej powinien już dawno odejść w zapomnienie, gdyż królowie wegańskiej kuchni pokazują jak przepyszne dania, zarówno te mające przypominać mięsne, jak i inne, można stworzyć na bazie roślinnych produktów. Najlepszym przykładem jest popularny makaron z sosem bolognese, tradycyjnie robionym z mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego. W kuchni roślinnej zamiast mięsa do sosu dodajemy pokruszone drobno tofu, doprawione czosnkiem, papryką wędzoną, płatkami drożdżowymi i sosem sojowym. Za sprawą tej mieszanki przypraw oraz mocnego przysmażenia na suchej patelni lub upieczenia w piekarniku, otrzymujemy idealny boloński sos, nawet dla największych miłośników mięsa do złudzenia przypominający oryginał. W podobny sposób możemy przygotować odpowiednik włoskiej lasagne czy chili con carne (zwane chilli sin carne). Innym przykładem wegańskiego dania idealnie imitującego mięsne jest szarpana a’la wołowina z owocu chlebowca, znanego też jako jackfruit. Po zamarynowaniu w ulubionej mieszance przypraw, oleju, miodzie oraz musztardzie i upieczeniu w piekarniku otrzymamy wyśmienity dodatek do burgerów. Uwielbiane przez wielu pierogi ruskie zamiast z twarogiem mogą być z tofu – wystarczy dodać do farszu sok z kiszonych ogórków, a nie odróżnimy tradycyjnego pieroga od tego tradycyjnego. Za pomocą sosu sojowego, papryki wędzonej i czosnku granulowanego możemy w wegańskiej kuchni otrzymać potrawy bardzo dobrze imitujące mięsny posmak, czarna sól idealnie naśladuje jajeczny smak, płatki drożdżowe sprawdzą się w imitacji smaku serowego, a algi nori – rybnego. To w dużej mierze przyprawy stoją za cudownym smakiem potraw. Kuchnia wegańska bardzo szybko się rozwija, dzięki czemu coraz łatwiej obalić wszelkie stereotypy z nią związane. Na blogach kulinarnych znajdziemy przepisy na bekon z papieru ryżowego, kurczaka z mąki pszennej czy też rybę z selera. Brzmi to dziwnie, ale takie eksperymenty są niezwykle ciekawe i, wbrew uprzedzeniom, bardzo smaczne.

Zamienniki

W ofercie wielu sklepów możemy trafić na zamienniki mięsa i nabiału, dzięki którym łatwiej zrezygnować z tradycyjnych produktów osobom lubiącym ich smak. Głównym powodem przechodzenia na dietę wegańską są kwestie etyczne i ekologiczne, zatem wiele osób tęskni za smakiem mięsa i nabiału, ponieważ im smakował. Stąd też nic dziwnego, że powstają substytuty wędlin, kiełbas, serów i jogurtów. Jednak przy sięganiu po takie produkty zwróćmy uwagę na to, czy aby na pewno ich wybór będzie słuszny, pod względem zdrowia i środowiska. Dużo lepszym wyborem będzie mleko owsiane zamiast migdałowego, gdyż do jego produkcji zużywa się dużo mniej wody i owies jest dostępny lokalnie, migdały niestety nie. Wszelkiego rodzaju wędliny, kotlety czy sery wegańskie zazwyczaj są wysoko przetworzone, zatem sięganie po nie zbyt często nie jest dobrym wyborem. Zwracajmy uwagę na składy produktów wegańskich, jeśli pojawia się tam dużo zagęstników czy składników, których nazwy ciężko nam wymówić – lepiej z takiego produktu zrezygnować lub kupować go rzadko.

Styczeń to dla wielu z nas miesiąc zmian i nowych początków. Jest zatem idealnym miesiącem do spróbowania diety wegańskiej i ograniczenia mięsa, co pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i na kondycję planety. Warto przyłączyć się do akcji i na własnych zmysłach przekonać się, że kuchnia wegańska nie ma nic wspólnego z mdłym i niedobrym jedzeniem. Kto wie, może ten miesięczny eksperyment przerodzi się w przygodę z roślinnym jedzeniem na długie lata?

1
FacebookTwitterPinterestEmail
Avatar photo
Wiktoria Gąska

Miłośniczka morza, długich spacerów i pieszych, górskich wędrówek. Wegetarianka, pasjonatka eksperymentów w gotowaniu, kuchnię uważam za najlepsze miejsce w domu. Ekologia i zero waste to najważniejsze nurty, którymi kieruję się w życiu. Dobry serial, dobra książka oraz praktykowanie jogi wypełnia mój czas wolny.

poprzedni
Nowy gatunek drzewa nazwany imieniem gwiazdy Hollywood
następny
Polska naukowczyni walczy z mitami na temat energetyki wiatrowej. Wywiad z prof. Anną Preis z Katedry Akustyki UAM w Poznaniu

Może Cię Zainteresować

Oszczędzamy wodę w sezonie jesiennym

Podczas urlopu dbaj o środowisko

Kranówka czy butelkowana – jaką wodę wybierasz?

Sztuczna inteligencja mocno wpływa na ekologiczny ślad wodny i zużycie...

Bezpieczeństwo energetyczne – fakty NIE mity

Czy w szaleństwie zakupowym jest miejsce na ekonomię cyrkularną?

Ostatnio dodane

  • Azjatycka trawianka – problem polskich ekosystemów wodnych

    11 listopada 2025
  • Zielony amoniak – paliwo dla żeglugi

    18 października 2025
  • Deszczowa aura nie oznacza końca wyzwań z niedoborem wody

    26 września 2025
  • Wielki Finał ECO STUDIO ELECTRO – SYSTEM z okazji Sprzątania Świata

    25 września 2025
  • Ambassador – biometan z unijnym wsparciem

    17 września 2025

Jesteśmy na:

Facebook Twitter Instagram Linkedin

O nas

EkoGuru to ambitna, niezależna inicjatywa mająca na celu wywarcie realnego wpływu na poprawę jakości środowiska naturalnego w Polsce, a pośrednio także na całej naszej planecie. Ten cel chcemy osiągnąć nie tylko poprzez rzetelną edukację, ale przede wszystkim dzięki skutecznemu motywowaniu wszystkich czytelników naszego portalu do praktycznego działania. Wychodzimy z założenia, że sama wiedza niewiele znaczy, jeżeli nie przekłada się na odpowiednie decyzje w życiu codziennym.

Popularne

  • 1

    Zamiast stawiać pasieki, ratujmy dzikie pszczoły

    20 maja 2021
  • 2

    „Betonoza” i „ogrodoza”, czyli kilka słów o klimacie miasta

    11 czerwca 2021
  • 3

    Drony zasieją drzewa

    3 lipca 2021
  • 4

    Ekolodzy przeciw budowie w Kaszubskim Parku Krajobrazowym

    22 listopada 2021

Śledź nas na Facebooku

Śledź nas na Facebooku

@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

Przeczytaj Równieżx

Wyprawka szkolna w duchu less waste

Zamiast stawiać pasieki, ratujmy dzikie pszczoły

System kaucyjny – sposób na nadmiar...