EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
Baza WiedzyWiedza Praktyczna

Oswój tajemniczy, bezimienny gąszcz, a stanie się smaczny – jadalne rośliny z łąki

przez Beata Latos 28 maja 2021
przez Beata Latos 28 maja 2021

Łąki to nie tylko skarbiec zapachów i kolorów, chociaż samo to czyni je wyjątkowymi. Łąki to także skarbiec smaków. Niektóre z dziko rosnących roślin, jak na przykład mniszek lekarski, pokrzywę, szczaw czy babkę lancetowatą, z powodzeniem możemy wykorzystać w kuchni. Skorzysta na tym i nasze zdrowie, i środowisko.

Lasy i łąki – supermarkety naszych przodków

Nie tylko nasi dalecy przodkowie – społeczeństwa zbieracko-łowieckie, ale również nasi pradziadowie i dziadkowie czerpali z bogactwa natury z większą swobodą, niż robimy to obecnie. Oczywiście – zbieranie listków pokrzywy na obiad, zamiast kupienia paczki szpinaku, który jest już umyty i gotowy do spożycia, jest bardziej pracochłonne. Zbieranie dzikich roślin wiąże się jednak z wymiernymi korzyściami. Oto kilka z nich:

  • mamy pewność, w jaki sposób i gdzie zostały pozyskane i przygotowane do spożycia;
  • użycie produktów lokalnych to mniejszy ślad węglowy. Nasze rośliny nie przypłynęły do nas statkiem z drugiego końca globu i nie wyrosły w monokulturze, podlewane chemikaliami;
  • zebrane zioła są darmowe i zdrowe;
  • przy produkcji nie używa się ton plastiku, a maksymalne skrócenie łańcucha dostaw ogranicza marnowanie żywności;
  • kontakt z przyrodą wpływa pozytywnie na zdrowie i samopoczucie.

Klimat Polski charakteryzuje się wyraźnym podziałem na pory roku i cyklicznością. W różnych miesiącach dostępne są różne rośliny. Oto kilka roślin, które znajdziemy w maju i czerwcu:

Mniszek lekarski

Jadalne są kwiaty, których okres zbioru to kwiecień i maj, korzenie, które można zbierać cały rok, oraz liście, które najlepiej zbierać w maju. Młode liście mniszka mogą służyć jako baza sałatki. Mniszek jest używany w ziołolecznictwie. Korzeń mniszka jest moczopędny i bogaty w potas, działa również bakteriobójczo. Sok mleczny ze świeżego ziela lub korzenia stosuje się w leczeniu kamieni żółciowych. Kwiaty działają korzystnie na układ odpornościowy. Jednym z najpopularniejszych wyrobów z mniszka jest syrop, do którego wyrobu wykorzystuje się właśnie żółte kwiatostany.

Pokrzywa

Znana w medycynie ludowej ze swoich antybakteryjnych właściwości. Pokrzywa wzmacnia organizm, a także pozytywnie oddziałuje na włosy i paznokcie przez wysoką zawartość witamin B1, C, E i K, a także fosforu, manganu, krzemu czy wapnia. Nie ma właściwości pobudzających, więc herbatka z pokrzywy może być pita przed snem. Wskazuje się, że herbata z pokrzywy naturalnie oczyszcza organizm. Pokrzywę z powodzeniem można stosować przy zapaleniu stawów i zaburzeniach hormonalnych. Świeże listki pokrzywy są również wspaniałą alternatywą dla szpinaku – można z nich przygotować sos do spaghetti, zupę, czy pesto. Z liści i łodyżek pokrzywy możemy również wycisnąć sok. Korzeń pokrzywy jest wykorzystywany jako ekstrakt przy produkcji leków i suplementów.

Szczaw zwyczajny

Szczaw zwyczajny rośnie na glebach o różnym zakresie pH, choć najlepiej czuje się w podłożu kwaśnym. Roślina o wyrazistym smaku, najczęściej wykorzystywana jako baza zupy szczawiowej i składnik sosów. Szczaw może być też spożywany na surowo. Warto go jeść, gdyż jego liście zawierają całe mnóstwo składników odżywczych, w tym witaminy (C, A, witaminy z grupy B) i minerały (potas, wapń, fosfor, magnez, sód, żelazo) oraz błonnik i kwas foliowy. Spożywanie szczawiu poprawia również apetyt.

Babka lancetowata

Babka lancetowata występuje na suchych, piaszczystych łąkach, a liście zbiera się po kwitnieniu, od maja do września. Babka lancetowata to zioło mające szerokie zastosowanie kulinarne i lecznicze. Napary z liści babki mogą pomóc w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, w chorobie wrzodowej żołądka i przy zapaleniu pęcherza. Sok ze świeżych liści przyspiesza gojenie ran i regenerację naskórka, zawiera witaminę C i prowitaminę A. Liście babki dodaje się do zup, sosów, sałatek, twarogów lub smaży w słodkim bądź słonym cieście.

Pamiętajmy, żeby rośliny zbierać wyłącznie z terenów niezanieczyszczonych, położonych z dala od dróg i dokładnie myć je przed spożyciem.

4
FacebookTwitterPinterestEmail
Avatar photo
Beata Latos

Doktorantka w Zakładzie Fizyki Atmosfery Instytutu Geofizyki Polskiej Akademii Nauk. Zapalona joginka i pasjonatka zdrowej kuchni roślinnej. Kocha pracę zdalną i mieszkanie pod bieszczadzkim lasem.

poprzedni
Ciąg dalszy polsko-czeskiego sporu o kopalnię Turów
następny
Tropikalne fale

Może Cię Zainteresować

Oszczędzamy wodę w sezonie jesiennym

Podczas urlopu dbaj o środowisko

Kranówka czy butelkowana – jaką wodę wybierasz?

Sztuczna inteligencja mocno wpływa na ekologiczny ślad wodny i zużycie...

Bezpieczeństwo energetyczne – fakty NIE mity

Czy w szaleństwie zakupowym jest miejsce na ekonomię cyrkularną?

Ostatnio dodane

  • Azjatycka trawianka – problem polskich ekosystemów wodnych

    11 listopada 2025
  • Zielony amoniak – paliwo dla żeglugi

    18 października 2025
  • Deszczowa aura nie oznacza końca wyzwań z niedoborem wody

    26 września 2025
  • Wielki Finał ECO STUDIO ELECTRO – SYSTEM z okazji Sprzątania Świata

    25 września 2025
  • Ambassador – biometan z unijnym wsparciem

    17 września 2025

Jesteśmy na:

Facebook Twitter Instagram Linkedin

O nas

EkoGuru to ambitna, niezależna inicjatywa mająca na celu wywarcie realnego wpływu na poprawę jakości środowiska naturalnego w Polsce, a pośrednio także na całej naszej planecie. Ten cel chcemy osiągnąć nie tylko poprzez rzetelną edukację, ale przede wszystkim dzięki skutecznemu motywowaniu wszystkich czytelników naszego portalu do praktycznego działania. Wychodzimy z założenia, że sama wiedza niewiele znaczy, jeżeli nie przekłada się na odpowiednie decyzje w życiu codziennym.

Popularne

  • 1

    Zamiast stawiać pasieki, ratujmy dzikie pszczoły

    20 maja 2021
  • 2

    „Betonoza” i „ogrodoza”, czyli kilka słów o klimacie miasta

    11 czerwca 2021
  • 3

    Drony zasieją drzewa

    3 lipca 2021
  • 4

    Ekolodzy przeciw budowie w Kaszubskim Parku Krajobrazowym

    22 listopada 2021

Śledź nas na Facebooku

Śledź nas na Facebooku

@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

Przeczytaj Równieżx

Odzyskiwanie szarej wody w domu to...

Uprawy hydroponiczne szansą dla zrównoważonego rozwoju...

Ekospacery – ABC sprzątania śmieci