EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
Baza WiedzyWiedza Praktyczna

Kuchnia sezonowa – sposób na życie zgodne z planetą

przez Wiktoria Gąska 13 marca 2022
przez Wiktoria Gąska 13 marca 2022

W obecnych czasach mamy nieograniczony dostęp do żywności z każdego zakątka świata. Egzotyczne owoce, których nie znajdziemy w lokalnych ogródkach, bez problemu znajdziemy w pobliskim markecie. Daje nam to ogromne możliwości kulinarne i otwiera nam okno na kulinarne podróże bez wychodzenia z domu. Jednak cały proces, który jest niezbędny do tego, aby owoce i warzywa z różnych zakątków świata trafiły do naszych kuchni, wymaga szeregu działań źle wpływających na środowisko. Transport, użycie środków chemicznych, przygotowanie terenu na uprawę i wiele innych czynników sprawia, że zarówno natura, jak i my sami, na tym cierpimy. Dlatego w codziennym gotowaniu najlepiej skupić się na sezonowych i lokalnych produktach, które, często niedoceniane, również mogą dostarczyć niesamowite doznania smakowe, a także poprawić kondycję zdrowia.

Wiosna

Pierwszy dzień wiosny to jeden z takich dni w roku, na który wielu z nas czeka z utęsknieniem i niecierpliwością. Po miesiącach zimnych, krótkich i nierzadko ponurych dni, pierwsze słońce, kwitnące rośliny i wydłużający się dzień to prawdziwe wytchnienie. Wiosna to także bogactwo na naszych talerzach. Zaczynają wracać wszystkie świeże, kolorowe warzywa, idealnie komponujące się ze sobą na kanapkach i w sałatkach. Na przełomie marca i kwietnia zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, czyli młode warzywa wiosenne, takie jak rzodkiewka, botwina czy koperek. Szczyt sezonu na inne nowalijki to maj, jednak już z pierwszymi dniami wiosny możemy spotkać je na lokalnych targach. Po co zatem sięgać w poszczególnych miesiącach?

W kwietniu czas na rzodkiewkę, natkę pietruszki, boczniaki, pieczarki, koperek, rzeżuchę i kiełki.

W maju rozpoczyna się prawdziwy festiwal koloru zielonego, zatem na naszych talerzach mogą pojawić się sałata, szpinak, szparagi, szczypiorek i groszek. W królestwie owoców prym wiodą truskawki i agrest. Wciąż trwa sezon na rzodkiewkę i koperek.

W czerwcu zaczyna pojawiać się fasolka szparagowa, kalarepa i bób. Pod koniec tego miesiąca rozpoczyna się sezon na młode ziemniaki. Nadal w szczycie sezonu są także szparagi i inne zielone warzywa z poprzednich miesięcy.

Lato

Okres wakacyjny, ciepłe dni pełne słońca, ale także orzeźwiającego deszczu, to czas, który jedni kochają, inni nienawidzą. Jednak ze względu na bogactwo warzyw i owoców nie da się tego czasu w roku nie kochać. To właśnie teraz zaczyna się sezon na wszystkie owoce, którymi zajadamy się ze smakiem na kocu w ogródku, w towarzystwie słońca i lekkiego wiatru. Na targach zaczyna się robić coraz bardziej kolorowo, podobnie jak w naszych kuchniach. Na obiadowych talerzach na dobre rozgaszczają się młode ziemniaki z koperkiem, fasolka szparagowa i mizeria ze świeżych ogórków lub orzeźwiające pierogi z owocami. To także idealny czas na rozpoczęcie robienia przetworów na zimę.

Zobacz również:  Odpowiednia segregacja – to proste!

W lipcu sięgajmy po ogórki gruntowe, młode ziemniaki, kukurydzę i kurki. Owocowy świat gra teraz rolę pierwszoplanową – zaczyna się sezon na morele, jagody, borówki amerykańskie, maliny, czereśnie, porzeczki i wiśnie.

W sierpniu dołączają kolejne owoce, a dokładniej brzoskwinie, nektarynki, jeżyny i śliwki. Na kanapkach możemy spokojnie położyć świeże pomidory i paprykę, w szczycie sezonu jest także cukinia.

Wrzesień to przedsmak jesieni, jednak nadal jest to miesiąc letni i równie bogaty w warzywa i owoce. Sięgamy wtedy po dynie, bakłażany, brokuły i brukselkę. Z owoców nadal trwa sezon na brzoskwinie, śliwki i maliny, a także na winogrona.

Jesień

Liście zaczynają zmieniać kolory i powoli opadają z drzew tworząc szeleszczący pod stopami dywan, który przepięknie oświetla coraz wcześniej zachodzące słońce. Ten obraz, pod względem estetycznym, czyni tę porę roku najbardziej efektowną. Ze względów dostępności warzyw i owoców nie każdy już będzie usatysfakcjonowany, jednak także w końcowych miesiącach roku można odnaleźć ciekawe i zdrowe smaki.

W październiku witamy pigwę, kalafior i figi. Nadal smaczne i rozgrzewające dania możemy tworzyć z dynią w roli głównej. Warto spróbować także jadalnych kasztanów.

Listopad zaczyna być czasem, gdzie najlepiej sięgać po warzywa korzeniowe, czyli pietruszkę, marchewkę i buraka oraz kapustę czerwoną. Z owoców najlepszym wyborem będą jabłka i gruszki.

Grudzień, mimo uznawania raczej za miesiąc zimowy, w większości należy do kalendarzowej jesieni. Sięgajmy w nim po warzywa kapustne, cebulowe (cebula, czosnek, por), korzeniowe oraz strączki. Owocowo nadal królują jabłka i gruszki.

Zobacz również:  Bakterie rozpuszczajace fosforany – przyszłość rolnictwa

Zima

Podobnie jak z latem, ta pora roku budzi skrajne emocje. Dla miłośników nart, łyżew i snowboardu jest to prawdziwy raj, dla innych udręka związana z koniecznością odśnieżania i dbania o mocniejsze ogrzewanie. W zimie nadal pozostajemy w klimacie warzyw i owoców całorocznych, na które sezon trwa przez okrągłe 12 miesięcy. Są to ziemniaki, cebula, czosnek, por, warzywa korzeniowe, kapusty, jabłka i strączki. Dodatkowo możemy posiłkować się zapasami zrobionymi w poprzednich miesiącach, czyli wszystkimi przetworami i mrożonkami.

W styczniu i lutym dodatkowo dołączyć do potraw możemy boczniaki i jarmuż. Sprawdzą się także pieczarki, a jako dodatkowe źródła witamin posłużą kasze i suszone owoce.

W marcu, w oczekiwaniu na ukochaną wiosnę, powoli możemy sięgać po rzodkiewkę i sałatę, jednak nadal jest to miesiąc należący do warzyw i owoców całorocznych.

Sezon na dane warzywo czy owoc nie trwa przez miesiąc, zazwyczaj jest to około 3 miesięcy lub dłużej, zatem po dany dar natury możemy sięgać przez dłuższy okres czasu od momentu pojawienia się go. Warto pamiętać, aby warzywa i owoce kupować w miarę możliwości od lokalnych sprzedawców, których spotkamy na targach, w małych warzywniakach lub w ramach współpracy z kooperatywą spożywczą. Gdy trwa sezon na dany owoc czy warzywo, zaplanujmy robienie przetworów, mrożonek i kiszonek, które pozwolą nam na urozmaicenie jadłospisu w miesiącach jesiennych i zimowych. Owoce egzotyczne najlepiej, aby były dodatkiem do diety sezonowej. Jeśli jednak nie potrafimy obejść się bez popularnych bananów, pomarańczy, mandarynek czy arbuzów, kupujmy te z certyfikatami bio oraz fair trade. Możemy także wybierać te mniej urodziwe, których szansa na kupienie przez innych jest znikoma, co w rezultacie skutkuje ich wyrzuceniem. W przypadku bananów sięgajmy po te ”samotne”, oderwane z kiści, które najczęściej lądują w przysklepowych śmietnikach. Dieta sezonowa nie musi być nudna i pozbawiona smaku. Wystarczy dobry plan, odrobina kreatywności i bogactwo przypraw, na które sezon nigdy nie mija. Wybierajmy lokalną żywność, dla siebie i planety.

3
FacebookTwitterPinterestEmail
Wiktoria Gąska

Miłośniczka morza, długich spacerów i pieszych, górskich wędrówek. Wegetarianka, pasjonatka eksperymentów w gotowaniu, kuchnię uważam za najlepsze miejsce w domu. Ekologia i zero waste to najważniejsze nurty, którymi kieruję się w życiu. Dobry serial, dobra książka oraz praktykowanie jogi wypełnia mój czas wolny.

poprzedni
Zmiana prawa dotyczącego gatunków obcych
następny
Jak zbudować przyszłość?

Może Cię Zainteresować

Oszczędzamy wodę w sezonie jesiennym

Podczas urlopu dbaj o środowisko

Kranówka czy butelkowana – jaką wodę wybierasz?

Sztuczna inteligencja mocno wpływa na ekologiczny ślad wodny i zużycie...

Bezpieczeństwo energetyczne – fakty NIE mity

Czy w szaleństwie zakupowym jest miejsce na ekonomię cyrkularną?

Ostatnio dodane

  • Zwierzęce Oddziały Ratunkowe

    19 czerwca 2025
  • Renaturalizacja – słowo klucz dla polskich rzek

    12 czerwca 2025
  • Światowy Dzień Środowiska 2025: Natura nie marnuje swoich zasobów—zróbmy to samo z plastikiem!

    9 czerwca 2025
  • Eco Studio ELECTRO – SYSTEM w Płońsku

    9 czerwca 2025
  • Nagroda dla Gliwic

    9 czerwca 2025

Jesteśmy na:

Facebook Twitter Instagram Linkedin

O nas

EkoGuru to ambitna, niezależna inicjatywa mająca na celu wywarcie realnego wpływu na poprawę jakości środowiska naturalnego w Polsce, a pośrednio także na całej naszej planecie. Ten cel chcemy osiągnąć nie tylko poprzez rzetelną edukację, ale przede wszystkim dzięki skutecznemu motywowaniu wszystkich czytelników naszego portalu do praktycznego działania. Wychodzimy z założenia, że sama wiedza niewiele znaczy, jeżeli nie przekłada się na odpowiednie decyzje w życiu codziennym.

Popularne

  • 1

    Zamiast stawiać pasieki, ratujmy dzikie pszczoły

    20 maja 2021
  • 2

    „Betonoza” i „ogrodoza”, czyli kilka słów o klimacie miasta

    11 czerwca 2021
  • 3

    Drony zasieją drzewa

    3 lipca 2021
  • 4

    Ekolodzy przeciw budowie w Kaszubskim Parku Krajobrazowym

    22 listopada 2021

Śledź nas na Facebooku

Śledź nas na Facebooku

@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

Przeczytaj Równieżx

Ekologia na dwóch kołach

Gdzie wyrzucać porcelanę i szklane naczynia...

Ftalany w rzekach – niebezpieczne zanieczyszczenia...