EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
Baza WiedzyWiedza Praktyczna

Jak prawidłowo przechowywać jedzenie

przez Wiktoria Gąska 26 marca 2022
przez Wiktoria Gąska 26 marca 2022

Sposób przechowywania jedzenia to główny czynnik trwałości produktów spożywczych. To, w czym i gdzie przechowujemy daną żywność ma ogromny wpływ na jego termin przydatności do spożycia oraz na to, czy dostaną się do niego nieproszeni goście, np. mole spożywcze. Często wydaje nam się, że robimy wszystko, aby jedzenie się nie psuło, a mimo to dosyć często zdarza się wyrzucać zepsutą żywność do kosza. Jak temu zapobiegać? Oto kilka wskazówek.

Produkty suche

Mąki, kasze, ryże i makarony to produkty, których przydatność do spożycia jest bardzo długa i z reguły się nie psują. Jednak często pojawić się w nich mogą, wskutek złego przechowywania ich, znienawidzone przez wszystkich mole spożywcze. Gdy zlokalizujemy jednego z nich, zazwyczaj następuje fala kolejnych odkryć i zawartość półek z jedzeniem ląduje w koszu. Najprostszym sposobem, by nie pozwolić molom dostać się do naszego jedzenia, jest przechowywanie suchej żywności w szklanych słoikach. Papierowe czy plastikowe woreczki, w które pakowane są te produkty, nie są żadnym utrudnieniem dla tych owadów. Szklane słoiki natomiast skutecznie uniemożliwią molom dostanie się do żywności. Dlatego, najlepiej zaraz po zakupach, przesypać zawartość torebek i opakowań do słoików. Wystarczy nakleić na nie naklejkę z odpowiednim opisem i gotowe! Estetyczny i praktyczny sposób na walkę z molami, a co za tym idzie – na niemarnowanie jedzenia. Ważne jest, by tego rodzaju produkty przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, co sprawi, że dłużej zachowają swoją formę i smak.

Pieczywo

Chleb czy bułki pokryte pleśnią to z pewnością widok, który widział każdy z nas. W przypadku pieczywa bardzo łatwo o zepsucie czy też wysuszenie. O ile suche pieczywo można przerobić na bułkę tartą, tak już pleśń oznacza konieczność wyrzucenia. Najważniejsze w przechowywaniu chleba i bułek jest niedopuszczenie do nich wilgoci, która powoduje pleśnienie. Dlatego jeśli korzystamy z pieczywa pakowanego w plastikowe woreczki, po powrocie z zakupów warto przełożyć go do lnianego lub bawełnianego worka czy też owinąć ściereczką. Do przechowywania sprawdzi się chlebak bambusowy lub ceramiczny ze względu na właściwości zapobiegające wilgoci oraz łatwość w czyszczeniu. Jeśli kupujemy większą ilość pieczywa można je także zamrozić i gdy będziemy mieć na niego ochotę wystarczy wyciągnąć z zamrażarki i za pomocą piekarnika lub temperatury pokojowej je rozmrozić. Sprawdzi się to najlepiej w przypadku chleba krojonego i w momencie przygotowywania śniadania czy kolacji wyciągamy jedynie odpowiednią ilość kromek. Dzięki temu możemy cieszyć się świeżym pieczywem dużo dłużej i nie narażamy go na wysuszenie czy spleśnienie.

Zobacz również:  Ekologia na dwóch kołach

Warzywa i owoce

W tym przypadku bardzo łatwo o błędy w przechowywaniu. Często wydaje nam się, że idealne miejsce dla danego warzywa czy owocu jest w lodówce, a w rzeczywistości niskie temperatury powodują szybsze psucie i odwrotnie – w dobrej wierze przechowujemy produkt poza lodówką, a okazuje się, że jednak powinien się w niej znaleźć. Najczęstszym błędem jest przechowywanie pomidorów oraz ogórków w lodówce czy też winogron poza lodówką. Lodówka jest idealnym miejscem dla marchewki, papryki , rzodkiewki, warzyw liściastych, kalafiora czy też brokułu, a także wszystkich owoców jagodowych: malin, jagód, borówek i jeżyn, także truskawek i czereśni. W przypadku rzodkiewek, warto trzymać je w słoiku z wodą – to znacznie wydłuży ich świeżość. Poza lodówką trzymamy ziemniaki, cebulę, cukinię, bakłażana oraz większość owoców. Idealnym miejscem na warzywa i owoce są dolne szuflady lub półki.

Nabiał i mięso

Produkty mleczne, wędliny oraz mięso zazwyczaj mają krótką datę przydatności do spożycia, dlatego należy skrupulatnie pilnować jaka widnieje data na opakowaniu oraz kiedy zostały otworzone. Nie zawsze zużywamy od razu jogurt, śmietanę czy całe opakowanie wędliny, a po otwarciu pozostają nam 2-3 dni świeżości danego produktu. Sery czy wędliny lubią szybko wysychać w lodówce, dlatego trzymajmy je w zamkniętych, najlepiej szklanych, pojemnikach, co pomoże uniknąć wysychania tych produktów. Ciekawym sposobem na to, by uniknąć zepsucia nabiału oraz mięsa jest ustalenie jednego miejsca w lodówce, w którym odkładane będą produkty do spożycia w pierwszej kolejności. Można dla przypomnienia nakleić w lodówce kartkę z napisem, aby wszyscy domownicy wiedzieli, po co sięgać najpierw. Tutaj pojawia się także kwestia tego, jak ważne jest przeglądanie lodówki. Zaglądamy do niej codziennie, zatem przy okazji możemy sprawdzić, co trzeba zjeść szybciej, aby nie wylądowało w koszu, a co może spokojnie poczekać.

Zobacz również:  Wszystkie ścieki nasze są!

Nadmiar posiłków

Zdarza się tak, że ugotujemy czegoś zdecydowanie więcej, niż byśmy tego oczekiwali i zastanawiamy się co możemy z tym zrobić. Wtedy z pomocą przychodzi mrożenie lub wekowanie. Do mrożenia idealnie nadają się pierogi, naleśniki, racuchy i placuszki, kotlety czy gołąbki – mrożenie jest zbawieniem podczas świąt, kiedy z nadmiarem jedzenia mamy do czynienia niemal zawsze. Z powodzeniem zamrozimy więc także ciasta i różne wypieki. Wekowanie sprawdzi się przy daniach jednogarnkowych, czyli zupach, gulaszach czy leczo. Proces wekowania jest niezwykle prosty. Słoik wyparzamy wrzątkiem, gorącą potrawę wlewamy do słoika, zamykamy i odstawiamy do góry dnem, aż ostygną, po czym wkładamy do lodówki. Można wykonać także pasteryzację przy pomocy piekarnika lub garnka z gorącą wodą. Przy mrożeniu i wekowaniu pamiętajmy o zapisaniu daty na opakowaniach oraz słoikach z potrawami, aby nie zapomnieć o zbliżającym się terminie przydatności do spożycia. Wekowanie przedłuża trwałość dania o 2-3 tygodnie, a potrawy mrożone, w zależności od rodzaju, możemy przechowywać od jednego do trzech miesięcy. W przypadku pieczywa mrożenie przedłuża jego trwałość do 3 miesięcy, owoców 3-6 miesięcy, a warzyw od 6 do nawet 12 miesięcy! Należy pamiętać o jeszcze jednej ważnej rzeczy – nie wolno mrozić niczego dwukrotnie. Raz rozmrożony produkt trzeba zjeść od razu.

Jak widać, prawidłowe przechowywanie żywności to wcale nie taka trudna sztuka. Zapamiętanie podstawowych zasad tego, gdzie i w jaki sposób trzymać jedzenie pomaga uniknąć psucia się produktów i konieczności ich wyrzucania. Warto zaopatrzyć się w szklane pojemniki, które nie tylko estetycznie wyglądają, ale także najlepiej sprawdzają się do żywności. Polubienie się z mrożeniem i wekowaniem to również prosty krok do sukcesu, zwłaszcza gdy wolimy gotować większą ilość jedzenia i oszczędzać przy tym czas. Te proste i funkcjonalne wskazówki zawarte powyżej pomogą uratować jedzenie przed zmarnowaniem, a także pozwolą oszczędzić pieniądze. Po raz kolejny widać, że ekologiczne rozwiązania są także ekonomiczne. To powinno przekonać nawet największych sceptyków do zgłębiania tajników ekologicznej wiedzy.

4
FacebookTwitterPinterestEmail
Wiktoria Gąska

Miłośniczka morza, długich spacerów i pieszych, górskich wędrówek. Wegetarianka, pasjonatka eksperymentów w gotowaniu, kuchnię uważam za najlepsze miejsce w domu. Ekologia i zero waste to najważniejsze nurty, którymi kieruję się w życiu. Dobry serial, dobra książka oraz praktykowanie jogi wypełnia mój czas wolny.

poprzedni
Niebezpieczeństwo żywnościowe uderza w Róg Afryki
następny
Metan wykryty nad kopalniami węgla kamiennego w Polsce

Może Cię Zainteresować

Efekty złego zarządzania zasobami wodnymi na świecie

Czy dobrze gospodarujemy wodą?

Lasy deszczowe – zielono-niebieskie płuca Ziemi. Chrońmy je!

Historia gospodarki wodnej na świecie

Doceniaj wartość wody przez cały rok!

Dlaczego Arktyka ociepla się szybciej niż reszta świata?

Ostatnio dodane

  • Konferencja Eco-Miasto 2023. Miasta. Ludzie. Przyszłość.

    23 września 2023
  • Rower miejski na dłużej

    21 września 2023
  • Konferencja Offshore Wind Poland już 21-22 listopada w Warszawie

    19 września 2023
  • Wisła posprzątana, ale problem zanieczyszczenia plastikiem pozostaje

    18 września 2023
  • Globalny kryzys wodny i żywnościowy

    16 września 2023

Jesteśmy na:

Facebook Twitter Instagram Linkedin

O nas

EkoGuru to ambitna, niezależna inicjatywa mająca na celu wywarcie realnego wpływu na poprawę jakości środowiska naturalnego w Polsce, a pośrednio także na całej naszej planecie. Ten cel chcemy osiągnąć nie tylko poprzez rzetelną edukację, ale przede wszystkim dzięki skutecznemu motywowaniu wszystkich czytelników naszego portalu do praktycznego działania. Wychodzimy z założenia, że sama wiedza niewiele znaczy, jeżeli nie przekłada się na odpowiednie decyzje w życiu codziennym.

Popularne

  • 1

    Zamiast stawiać pasieki, ratujmy dzikie pszczoły

    20 maja 2021
  • 2

    „Betonoza” i „ogrodoza”, czyli kilka słów o klimacie miasta

    11 czerwca 2021
  • 3

    Drony zasieją drzewa

    3 lipca 2021
  • 4

    Ekolodzy przeciw budowie w Kaszubskim Parku Krajobrazowym

    22 listopada 2021

Śledź nas na Facebooku

Śledź nas na Facebooku

@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

Przeczytaj Równieżx

Bakterie rozpuszczajace fosforany – przyszłość rolnictwa

Czego możemy nauczyć się od naszych...

Tropikalne fale