EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
Baza WiedzyWiedza Ogólna

Dieta a kryzys klimatyczny

przez Joanna Ryńca 21 września 2021
przez Joanna Ryńca 21 września 2021

Naukowcy zajmujący się zmianami klimatycznymi jako jedno z ważniejszych źródeł ocieplania się klimatu na Ziemi podają przemysłową hodowlę zwierząt, a jako rozwiązanie problemu emisji gazów cieplarnianych z tego sektora gospodarki – weganizm. Czy jednak weganizm na skalę światową jest realny? A co z dietami ograniczającymi spożycie mięsa i produktów odzwierzęcych?

W tym artykule przyjrzę się tylko kwestiom ekologicznym – celowo pomijam względy etyczne oraz zdrowotne. To zostawiam ocenie każdemu indywidualnie.

Produkcja mięsa – kilka faktów

Popyt na mięso z roku na rok rośnie, zwłaszcza w krajach rozwijających się – dotyczy to głównie Ameryki Południowej oraz Azji. W Europie zaś spożycie stabilizuje się bądź spada. Naukowcy jednak podkreślają, że utrzymując obecny ogólnoświatowy trend wzrostowy nie będziemy w stanie zatrzymać globalnego ocieplenia na poziomie 1,5 stopnia Celsjusza. Liczby mówią same za siebie. Przemysłowa produkcja mięsa odpowiada za 18% wszystkich emisji gazów cieplarnianych (to więcej niż cały transport kolejowy, lotniczy i samochodowy razem wzięte) oraz za 80% emisji z rolnictwa. Pod hodowlę zwierząt i paszy dla nich potrzeba ogromnych terenów – 38% powierzchni lądów na świecie zajmują pola i pastwiska. Do wyprodukowania 1 kilograma wołowiny potrzeba 15 000 litrów wody, dodatkowo to aż sześciokrotnie więcej gazów cieplarnianych wyemitowanych do atmosfery niż przy produkcji białka roślinnego.

Wegetarianizm

Dieta wykluczająca spożycie mięsa (w tym ryb) oraz produktów powstałych w procesie produkcji mięsa (na przykład żelatyna). Obecnie w Polsce wegetarianie stanowią 10 % dorosłej populacji, a kolejne 10% planuje rezygnację ze spożywania mięsa (raport: Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020). Wegetarianizm jest dietą względnie prostą do zbilansowania, gdyż nadal spożywa się nabiał, jajka czy miód. Oczywiście nieprawidłowo zbilansowana, oparta na produktach przetworzonych, niesie ryzyko niedoborów czy otyłości.

Zobacz również:  Ekologiczne certyfikaty, które warto znać

Weganizm

To bardziej restrykcyjna dieta wegetariańska. Oprócz rezygnacji z mięsa, weganie nie spożywają też żadnych produktów odzwierzęcych. W Polsce weganie to 4% dorosłej populacji, natomiast kolejne 5% planuje wypróbować tę dietę (raport: Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020). Według Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki dieta ta jest bezpieczna na każdym etapie życia, również w okresie niemowlęctwa, jednak kobiety w ciąży i dzieci powinny być pod opieką lekarza i dietetyka aby uniknąć niedoborów. Rynek produktów wegańskich rośnie dynamicznie, w 2016 roku zanotował wzrost o 1500% (za Viva). Oczywiście, tak jak w przypadku wegetarianizmu, dieta wegańska, nieodpowiednio zbilansowana, oparta na produktach wysokoprzetworzonych, może być niedoborowa i niezdrowa.

Inne odmiany diet bezmięsnych

Istnieją też diety wykluczające część produktów odzwierzęcych jak pescatarianizm (spożywa się tylko ryby), laktowegetarianizm (nabiał) oraz owowegetarianizm (jedzenie samych jajek). To tylko niektóre z wielu odmian diet ograniczających spożycie produktów odzwierzęcych.

A może fleksitarianizm?

Wiele osób nie wyobraża sobie całkowitej rezygnacji z mięsa, bądź nie może sobie na to pozwolić ze względów zdrowotnych. A co jeśli chcą zmniejszyć swój ślad węglowy jednocześnie nie rezygnując z mięsa? Czy to możliwe? Tak, z pomocą przychodzi fleksitarianizm czyli ograniczanie spożycia mięsa na rzecz produktów zbożowych, strączków, warzyw i owoców, które są ekologiczniejszym wyborem żywieniowym. Jak ograniczyć jedzenie mięsa? Tak jak nam pasuje – stopniowo bądź całkowicie, w zależności od naszych preferencji i możliwości. Może się wydawać, że ograniczenie jednego posiłku mięsnego na rzecz tego bez mięsa nie robi wielkiej różnicy. Jednak według sondażu IBRIS z 2018 roku prawie 60% Polaków deklaruje ograniczanie mięsa. To daje ogromny efekt – gdyby każdy na świecie jadł roślinnie przynajmniej raz w tygodniu, dałoby to spadek emisji nie tylko dwutlenku węgla, ale też metanu oraz ograniczyło zużycie wody i wylesianie.

Zobacz również:  Bioróżnorodność w Polsce - jak ją chronić?

Weganizm czy mięso?

Mamy tylko jedną Ziemię i pogłębiający się kryzys klimatyczny. Unikanie śmieci, ograniczanie lotów, korzystanie z roweru czy środków transportu publicznego, zmiana auta na elektryczne – to wszystko są bardzo ważne kroki i nie należy ich pomijać chcąc żyć ekologicznie. Jednak patrząc na dane i wyliczenia naukowców – nasza dieta ma naprawdę wielki wpływ na cały świat i otoczenie, w którym żyjemy. Nie rzucajmy się na głęboką wodę – jeśli czujemy, że weganizm nie jest dla nas, nie róbmy nic na siłę, ponieważ możemy szybko się zniechęcić. Warto jednak codziennie włączać do swojego menu proste, zdrowe i niskoemisyjne produkty jak warzywa, owoce czy strączki. Dzięki temu na pewno poczujemy się lżej, a także planeta odczuje ulgę.

1
FacebookTwitterPinterestEmail
Joanna Ryńca

Minimalistka i fleksitarianka, starająca się małymi krokami ograniczyć swój wpływ na zmiany klimatu. Miłośniczka psów, ekologii i hip hopu. Swój wolny czas najchętniej spędzam czytając książki na łonie natury bądź spacerując.

poprzedni
Powodzie Błyskawiczne – jak sobie z nimi radzić?
następny
Jak możemy ochronić się przed suszą?

Może Cię Zainteresować

Gdzie wyrzucić opakowania po przyprawach?

Co by było, gdybyśmy nagle skończyli z górnictwem?

Jak zrobić domowy zielnik

Nie tylko Indie doświadczą wielkich upałów

Wartość ekosystemowa usług zbiorników wodnych w przestrzeni miejskiej

Przywracanie przyrody do życia czyli zieleń na własnym osiedlu

Ostatnio dodane

  • Bóbr – „szkodnik” czy sprzymierzeniec?

    24 maja 2022
  • Norwegia chce stać się znaczącym eksporterem zielonej energii

    23 maja 2022
  • Politechnika Wrocławska rekrutuje na nowy kierunek – Geoenergetyka

    22 maja 2022
  • Gdzie wyrzucić opakowania po przyprawach?

    21 maja 2022
  • Dziś Światowy Dzień Pszczół. W Polsce żyje ponad 400 gatunków tych owadów!

    20 maja 2022

Patronat medialny

Promotion Image

Jesteśmy na:

Facebook Twitter Instagram Linkedin

O nas

EkoGuru to ambitna, niezależna inicjatywa mająca na celu wywarcie realnego wpływu na poprawę jakości środowiska naturalnego w Polsce, a pośrednio także na całej naszej planecie. Ten cel chcemy osiągnąć nie tylko poprzez rzetelną edukację, ale przede wszystkim dzięki skutecznemu motywowaniu wszystkich czytelników naszego portalu do praktycznego działania. Wychodzimy z założenia, że sama wiedza niewiele znaczy, jeżeli nie przekłada się na odpowiednie decyzje w życiu codziennym.

Popularne

  • 1

    Zamiast stawiać pasieki, ratujmy dzikie pszczoły

    20 maja 2021
  • 2

    „Betonoza” i „ogrodoza”, czyli kilka słów o klimacie miasta

    11 czerwca 2021
  • 3

    Drony zasieją drzewa

    3 lipca 2021
  • 4

    Ekolodzy przeciw budowie w Kaszubskim Parku Krajobrazowym

    22 listopada 2021

Śledź nas na Facebooku

Śledź nas na Facebooku

@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
EkoGuru – portal ekologiczny
  • O nas
  • Portal
    • Aktualności Świat
    • Aktualności Polska
  • Wyzwania
    • Zmiany Klimatu
    • Smog
    • Susza
    • Marnotrawstwo Żywności
    • Odpady
  • Rozwiazania
    • Fotowoltaika
    • Pompy Ciepła
    • Termomodernizacja
    • Audyt Energetyczny
    • Biogazownie
    • Kolektory słoneczne
    • Przydomowe Stacje Ładowania
    • Promienniki podczerwieni
    • Wykorzystanie wody deszczowej
    • Przydomowe elektrownie wiatrowe
    • Odzysk wody szarej
  • Baza Wiedzy
    • Wiedza Ogólna
    • Wiedza Praktyczna
    • Prawo
    • Ekopedia
  • Technologie
  • Kontakt
@2020 - All Right Reserved. EkoGuru.pl

Przeczytaj Równieżx

Na Ziemi przybywa śniegu mimo postępującego...

Niepokojące wydarzenia na Antarktydzie

Kilka słów o wodzie