Z nowego raportu organizacji ekologicznej Feedback EU wynika, że kraje Unii Europejskiej marnują więcej żywności niż importują, zagrażając europejskiemu bezpieczeństwu żywnościowemu i to w czasach drastycznego wzrostu kosztów życia. Rośnie presja na Komisję Europejską, aby wyznaczyła ona prawnie wiążące cele mające ograniczyć porażającą skalę marnotrawstwa żywności.
W 2021 r. Unia Europejska importowała prawie 138 mln ton produktów rolnych, co kosztowało 150 mld euro. Jednocześnie raport „Nie ma czasu na marnowanie”, oparty na najbardziej aktualnych źródłach, szacuje, że UE marnuje 153,5 mln ton żywności każdego roku. Liczba ta jest prawie dwukrotnie wyższa od wcześniejszych szacunków, ze względu na lepszą dostępność danych o marnowaniu żywności w gospodarstwach rolnych. Oficjalne dane UE nadal wykluczają większość odpadów żywnościowych w gospodarstwach z pomiarów i sprawozdawczości w państwach członkowskich.
Marnotrawstwo żywności kosztuje europejskie przedsiębiorstwa i gospodarstwa domowe około 143 mld EUR rocznie i powoduje co najmniej 6% całkowitych emisji gazów cieplarnianych w Unii Europejskiej. Szacuje się, że obecnie marnuje się aż 20% produkcji żywności w UE. Zmniejszenie o połowę marnotrawienia żywności w UE do 2030 r. mogłoby uratować 4,7 mln hektarów gruntów rolnych.
W obliczu tak porażającej skali marnotrawstwa żywności, międzynarodowy ruch 43 organizacji z 20 krajów UE wydał wspólne oświadczenie wzywające UE do wprowadzenia prawnie wiążących celów dla państw członkowskich, aby zmniejszyć o 50% marnowanie żywności w UE „z pola na talerz” do 2030 r. w zakresie bieżącej sprawozdawczości oraz przegląd rozszerzający sprawozdawczość na wszystkie odpady żywnościowe w gospodarstwach. Sygnatariuszami są organizacje pozarządowe Feedback EU, Europejskie Biuro Ochrony Środowiska i Zero Waste Europe, firmy zajmujące się odpadami spożywczymi Too Good To Go i OLIO oraz członkowie Platformy UE ds. Strat i Marnowania Żywności – oficjalnego organu doradczego UE ds. marnotrawienia żywności.
„Wszystkie kraje UE zobowiązały się do zmniejszenia o połowę marnotrawienia żywności w ramach Celów Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych. Jednak prawie dziesięć lat później niewiele osiągnęły, a nasze gospodarki nadal generują niewiarygodnie duże ilości marnowanej żywności” – komentuje Piotr Barczak, ekspert ds. gospodarki o obiegu zamkniętym, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste i główny ekspert ds. polityk odpadowych w European Environmental Bureau.
Komisja Europejska ma przedstawić propozycję prawnie wiążących celów dotyczących marnotrawienia żywności dla państw członkowskich UE jeszcze w tym roku, z formalnym przyjęciem do 2023 roku. Negocjacje z Parlamentem Europejskim i Radą zadecydują następnie o ostatecznych celach. Jeśli propozycja zostanie przyjęta, będzie to pierwsza tego typu ustawa na świecie.
Źródło: The European Environmental Bureau (EEB)