Z okazji wczorajszego Międzynarodowego Dnia Świadomości na temat Strat i Marnotrawstwa Żywności, Organizacja Narodów Zjednoczonych zaapelowała o podjęcie zdecydowanych działań w celu wyeliminowania kultury wyrzucania żywności oraz o pomoc w rozwiązaniu potrójnego kryzysu planetarnego, do którego zalicza się zmianę klimatu, utratę bioróżnorodności i zanieczyszczenie środowiska.
Na początku tego roku indeks odpadów żywnościowych Programu Narodów Zjednoczonych ds. Ochrony Środowiska (UNEP) wykazał bardzo dużą skalę globalnego marnowania żywności. W 2019 roku zmarnowano 931 mln ton żywności sprzedanej gospodarstwom domowym, sprzedawcom detalicznym, restauracjom i innym punktom usług gastronomicznych. Pandemia COVID-19 pogorszyła sytuację, doprowadzając do zakłóceń w łańcuchach dostaw i zwiększając liczbę osób borykających się z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego.
Od 2014 roku odnotowuje się wzrost liczby osób dotkniętych głodem, a jednocześnie codziennie marnuje się tony żywności oraz zasoby naturalne i energię niezbędną do jej uprawy i transportu. Dane w ujęciu globalnym sugerują, że 14% żywności wyprodukowanej do spożycia przez ludzi jest tracone już od etapu produkcji do poziomu detalicznego, a 17% marnuje się każdego roku na poziomie detalicznym i konsumpcyjnym. Dodatkowo badania uwypuklają to, jak dużym problemem na skale globalną jest marnowanie żywności przez konsumentów.
,,Utrata i marnotrawstwo żywności odpowiadają nawet za 10% emisji gazów cieplarnianych. Zjawiska te powodują zużycie cennych gruntów i zasobów wodnych w zasadzie na darmo. Poważne ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności spowolni zmiany klimatyczne, ochroni przyrodę i zwiększy bezpieczeństwo żywnościowe – w czasie, gdy rozpaczliwie tego potrzebujemy. Wszyscy mamy wpływ na ograniczenie marnotrawstwa żywności w naszym własnym życiu i miejscu pracy. Tak, ciężar marnowania i utraty żywności jest duży. Ale jeśli wszyscy uniesiemy ramiona pod ten ciężar, możemy go przesunąć” – poinformowała Inger Andersen, dyrektor wykonawczy UNEP.
Zdaniem Nancy Aburto, zastępczyni dyrektora Wydziału ds. Rozwoju Gospodarczego i Społecznego ds. Żywności i Żywienia FAO, więcej państw powinno zacząć wprowadzać nowe sposoby zmniejszenia ilości odpadów, jak na przykład opakowania, które przedłużają okres ważności produktów spożywczych czy aplikacje na telefony, które umożliwiają kontakt konsumentów z producentami w celu skrócenia czasu między zbiorami a talerzem.
Działania mające na celu ograniczenie strat i marnotrawienia żywności są konieczne przy 811 milionach głodujących ludzi na całym świecie. W związku w tym Program Środowiskowy Organizacji Narodów Zjednoczonych pomógł zorganizować koalicję ,,Żywność nigdy się nie marnuje” podczas Szczytu ONZ ds. systemów żywnościowych. Do inicjatywy, która łączy kwestie związane z marnowaniem żywności, głodem i potrójnym kryzysem planetarnym oraz chęcią zwiększenia skali globalnych wysiłków, przyłączyło się 12 państw członkowskich, grupa miast C40 oraz różnorodna grupa zainteresowanych stron.
Do jednych z ważniejszych metod eliminowania strat żywności zalicza się rozwój zrównoważonych łańcuchów chłodniczych. Ma on istotne znaczenie dla zmniejszenia utraty żywności i ubóstwa oraz zaspokojenia głodu, doprowadzając przy okazji do rozwoju gospodarczego. Niedawno opublikowany raport ,,Status of the Global Food Cold-Chain Briefing” sugeruje, że realizacja tego założenia wymaga solidnego systemowego myślenia, aby promować zintegrowane podejście, które upowszechnia łączność w łańcuchu od gospodarstw do stołu.
Inicjatywy prowadzone przez UNEP takie jak Cool Coalition i Africa Centre of Excellence for Sustainable Cooling and Cold Chain (ACES) są w stanie wpłynąć na szybsze wdrożenie zrównoważonych metod w zakresie łańcucha chłodniczego w sektorach rolnictwa i zdrowia w całej Afryce i poza nią.
Zmniejszenie strat i marnotrawstwa żywności wpłynęłoby na poprawę systemów rolno-spożywczych i pomogłoby w uzyskaniu bezpieczeństwa żywnościowego i jakości żywności, przy jednoczesnym osiągnięciu lepszych wyników żywieniowych.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa sądzi także, że doprowadziłoby to do ,,znacznego zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych, jak również presji na grunty i zasoby wodne”.
Źródła: https://www.unep.org https://media-un.org https://news.un.org