Z nowych badań wynika, że zmiany klimatyczne wpłyną na zwiększenie potencjału produkcji wina w Wielkiej Brytanii w warunkach podobnych do tych, które występują w popularnych francuskich i niemieckich regionach.
Przez ostatnie 20 lat zmiana klimatu doprowadziła do wzrostu obszarów uprawy winorośli w Wielkiej Brytanii (aktualnie jest ich ponad 800), a także do produkcji nagradzanych win oraz do zmiany produkcji w kierunku win musujących.
Badacze z University of East Anglia (UEA), London School of Economics, Vinescapes Ltd i Weatherquest Ltd oszacowali potencjał tego sektora na następne 20 lat. Bazując na najnowszych szczegółowych prognozach klimatycznych, naukowcy opracowali najnowocześniejsze metody modelowania i mapowania najlepszych możliwości dla uprawy winorośli i produkcji wina w Wielkiej Brytanii. Ich badania pokazują, w jaki sposób klimat na większym obszarze Anglii i Walii będzie sprzyjał niezawodnej uprawie winorośli musujących i jak szybko rozwinie się potencjał produkcji wysokiej jakości wina niemusującego.
,,Widzieliśmy jak uprawa winorośli w Wielkiej Brytanii rozszerzyła się o prawie 400 procent z 761 do 3800 hektarów w latach 2004-2021. W tym okresie ocieplający się klimat wspierał znacznie niezawodne plony i jakość odmian winogron Pinot Noir i Chardonnay – te odmiany są mieszane w produkcji wina musującego w stylu szampana. Ciepłe, suche sezony wegetacyjne w Wielkiej Brytanii, takie jak 2018, z problemami chorobowymi poniżej średniej w winoroślach, doprowadziły do produkcji rekordowej ilości 15,6 miliona butelek, a te warunki wzrostu już stały się i prognozuje się, że staną się jeszcze bardziej powszechne” – tłumaczy główny badacz UEA prof. Steve Dorling, z UEA’s School of Environmental Sciences i firmy prognozującej Weatherquest Ltd.
Eksperci przeanalizowali, jak często warunki wzrostu w Wielkiej Brytanii przypominają te występujące w słynnych regionach uprawy wina musującego i niemusującego w Szampanii i Burgundii (Francja) oraz w Baden (Niemcy). Wyniki sugerują, że od lat 80. w większości południowo-wschodniej i wschodniej Anglii zauważono ocieplenie powyżej 1°C w sezonie wegetacyjnym.
,,Stwierdziliśmy, że zgodnie z prognozami do 2040 roku znaczne obszary w Anglii i Walii staną się cieplejsze o kolejne 1,4°C w sezonie wegetacyjnym. To rozszerza obszar przydatności odmian winogron Pinot Noir do produkcji wina musującego, ale także otworzy nowe obszary w zakresie temperatury sezonu wegetacyjnego, odpowiednie do produkcji wina niemusującego Pinot Noir i do uprawy odmian takich jak Sauvignon Blanc, Riesling, Semillon i bardziej odpornych na choroby, które obecnie prawie nie są uprawiane w Wielkiej Brytanii. Ponadto każdy, kto myśli o zainwestowaniu w winnicę w Wielkiej Brytanii, może teraz skorzystać z tej wiedzy poprzez porady dotyczące najlepszych lokalizacji, zarówno teraz, jak i w warunkach przyszłych zmian klimatycznych” – informuje dr Alistair Nesbitt z firmy konsultingowej Vinescapes Ltd.
Szacuje się, że regiony wschodniej Anglii, Lincolnshire, południowo-środkowej Anglii, północno-wschodniej Walii i obszary przybrzeżne w południowo-zachodniej Anglii i południowej Walii będą odznaczały się ,,warunkami” 2018 w latach 2021-2040 w 60-75 procentach lat, co sugeruje, że wyjątkowy rocznik 2018 stanie się bardziej powszechny.
Prognozy na obszary w południowo-wschodniej i wschodniej Anglii wykazują, że wejdą one w zakres odpowiedni dla produkcji czerwonego, niemusującego Pinot Noir. Kiedy Pinot Noir do produkcji wina musującego jest już z powodzeniem uprawiany w Wielkiej Brytanii, przewidywane wzrosty temperatury w okresie wegetacyjnym otwierają nowe i rosnące możliwości dla produkcji niemusującego Pinot Noir na niektórych obszarach.
,,Wykazaliśmy, że w niektórych regionach Wielkiej Brytanii rekordowy rocznik 2018 staje się normą, a temperatury uprawy winorośli w Szampanii w latach 1999-2018 są prognozowane w rozrastającym się obszarze Anglii w latach 2021-2040. W niektórych latach w kilku regionach Zjednoczonego Królestwa może dojść do ewolucji klimatu podobnego do tego, który przyczynił się do najlepszych lat Szampanii w ostatnim czasie, a także do zwiększenia potencjału czerwonych win z Burgundii i Badenii” – dodaje dr Nesbitt.
Naukowcy alarmują jednak, że w czasach szybko zmieniającego się klimatu w Wielkiej Brytanii sektor ten musi cechować się zwinnością i nie opierać się na produkcji, która nie jest w stanie dostosować się do zmieniających się warunków uprawy.
Dodatkowo warunki meteorologiczne w Wielkiej Brytanii nadal są nieprzewidywalne. Przykładem może być rocznik 2012, kiedy to przez chłodny i dość wilgotny okres kwitnienia znaczna część brytyjskiej produkcji winogron została utracona. Z roku na rok utrzymuje się zmienność klimatyczna, w tym ryzyko przymrozków we wczesnym sezonie, nawet jeśli długoterminowe tendencje są korzystne. Do decydowania o zrównoważonym inwestowaniu w winnice i winiarnie nadal potrzeba dokładnej analizy wszystkich związanych z nimi warunków wzrostu i ryzyka rynkowego.
Źródło: uea.ac.uk