Badanie opublikowane na łamach ,,Journal of Hazardous Materials” wykazało, że mikroplastik, który trafia do organizmu wraz z pożywieniem, może powodować śmierć ludzkich komórek.
,,Po raz pierwszy naukowcy podjęli próbę ilościowego określenia wpływu poziomów mikroplastiku na ludzkie komórki, wykorzystując analizę statystyczną dostępnych opublikowanych badań. To, co znaleźliśmy, to fakt, że w testach toksykologicznych obserwujemy reakcje, w tym śmierć komórek i reakcje alergiczne, jako potencjalne skutki spożywania lub wdychania wysokich poziomów mikroplastików” – tłumaczy główny autor i doktorant w Hull York Medical School Evangelos Danopoulos.
Naukowcy przeanalizowali dostępne badania dotyczące oddziaływania mikroplastiku na ludzkie komórki. W szczególności badania wiązały się z pięcioma efektami, do których zaliczały się cytotoksyczność, czyli śmierć komórki, reakcje immunologiczne, na przykład reakcje alergiczne, oddziaływanie na błony komórkowe lub zdolność do ich penetracji, umiejętność wywoływania stresu oksydacyjnego, który może powodować uszkodzenia komórek i tkanek oraz genotoksyczność, czyli zdolność do uszkadzania informacji genetycznej komórki.
Zdaniem badaczy mikroplastik może wywoływać pierwsze cztery efekty na pewnych poziomach. Przede wszystkim stężenia mikroplastiku 10 mikrogramów na mililitr mogą negatywnie wpływać na żywotność komórek i stężenia 20 mikrogramów na mililitr mogą powodować reakcję alergiczną.
W badaniu porównano stężenia uszkadzające komórki ze stężeniami, które człowiek mógłby rozsądnie spożywać. Naukowcy przestudiowali trzy wcześniejsze badania kierowane przez Danopoulosa i grupę badawczą Human Health and Emerging Environmental Contaminants na Uniwersytecie w Hull, które zawierały poziomy mikroplastiku w wodzie pitnej, żywności morskiej i soli kuchennej.
,,Nasze badania pokazują, że spożywamy mikroplastik na poziomie zgodnym ze szkodliwym wpływem na komórki, które w wielu przypadkach są zdarzeniem inicjującym skutki zdrowotne” – dodaje Danopoulos.
Nadal jednak istnieje wiele niejasności, jak chociażby kwestia tego, co te mikroplastiki robią, gdy już znajdą się w organizmie.
,,Największą niewiadomą w chwili obecnej jest to, w jaki sposób połknięte mikroplastiki są wydalane z organizmu. Jest to kluczowy punkt, aby zrozumieć prawdziwy poziom ryzyka” – informuje główny autor badania.
Zdaniem ,,The Independent” ludzie prawdopodobnie spożywają od 39 000 do 52 000 cząsteczek mikroplastiku rocznie.
Niestety coraz więcej wyników badań naukowych potwierdza, że mikroplastik ma wyraźnie negatywny wpływ na ludzkie zdrowie. Jedno z nowszych badań ujawniło, że mikroplastik może uodpornić bakterie na działanie antybiotyków. Inny eksperyment potwierdził, że drobne cząstki plastiku zawierają substancje chemiczne uszkadzające komórki mózgowe i są zdolne do przekształcenia komórek, rozszczepienia ludzkiej komórki płuc, a nawet przekroczenia bariery krew-mózg u myszy.
Źródło: https://www.ecowatch.com