Wiele gospodarstw i plantacji uprawiających kawę coraz częściej zmaga się ze zmieniającymi się warunkami klimatycznymi, które oddziałują na smak, aromat i jakość odżywczą kawy.
Nowe badania sugerują, że jakość kawy łatwo ulega zmianom spowodowanym przez czynniki środowiskowe. Przegląd badań prowadzony przez naukowców z Friedman School of Nutrition Scienceand Policy w Tufts i Montana State University podkreśla, że niektóre aktualne strategie adaptacyjne w celu eliminacji tych skutków dają nadzieję na pozytywne wyniki.
,,Filiżanka kawy o niskiej jakości ma konsekwencje ekonomiczne, a także sensoryczne. Czynniki wpływające na produkcję kawy mają ogromny wpływ na zainteresowanie kupujących, cenę kawy, a ostatecznie na środki do życia rolników, którzy ją uprawiają. Wpływ zmian klimatycznych na uprawy już teraz powoduje zakłócenia gospodarcze i polityczne w wielu częściach świata. Jeśli będziemy w stanie zrozumieć mechanizmy tych zmian, będziemy mogli pomóc rolnikom i innym zainteresowanym stronom lepiej zarządzać produkcją kawy w obliczu tych i przyszłych wyzwań” – tłumaczy Sean Cash, ekonomista i profesor Fundacji Bergstrom w Global Nutrition we Friedman School i starszy autor badania, opublikowanego w Frontiers in Plant Science.
Badania wykazały, że uprawy znajdujące się na większych wysokościach charakteryzowały się lepszym smakiem i aromatem kawy, jednak zbyt duża ekspozycja na światło powodowała obniżenie jakości kawy. Dodatkowo badacze doszli do wniosku, że jakość kawy ulega zmianom wynikającym ze stresu wodnego oraz wzrostu temperatury i dwutlenku węgla, jednak potrzebne są dalsze badania w tej kwestii.
Zespół naukowców uważa, że aktualne działania niwelujące skutki zmian klimatycznych jak zarządzanie cieniem, aby kontrolować ekspozycję na światło, wybór i utrzymanie odpornych na klimat dzikich roślin kawowych oraz zwalczanie szkodników są obiecujące i wykonalne, jednak konieczne jest opracowanie nowoczesnych rozwiązań stymulujących wzrost kawy na wszystkich wysokościach.
,,Strategie te dają nadzieję, że jakość kawy może być utrzymana lub poprawiona i ostatecznie pomogą rolnikom zastanowić się jak zaprojektować instalacje oparte na dowodach, aby wspierać ich gospodarstwa. Wpływ zmian klimatu na uprawy jest ważny do zbadania nie tylko w przypadku kawy. Nasze systemy żywnościowe wspierają nasze bezpieczeństwo żywnościowe, odżywianie i zdrowie. – informuje Selena Ahmed, etnobotanik z Food and Health Lab na Montana State University.
Źródło: https://now.tufts.edu