Produkcja wołowiny jest powszechnia znana jako najbardziej szkodliwa dla środowiska naturalnego gałąź przemysłu żywieniowego. Wyprodukowanie 1 kg wołowiny powoduje uwolnienie się do atmosfery ok 26,5 kg CO2. Hodowla zwierząt jest odpowiedzialna za ok. 14,5% globalnej emisji gazów cieplarnianych, z czego 65% stanowi produkcja nabiału i wołowiny.
W 2017 roku Rada Obrony Zasobów Naturalnych (międzynarodowa organizacja non-profit założona w 1970 roku), opracowała raport dotyczący wpływu produkcji żywności na zmiany klimatu. W raporcie znalazła się między innymi lista 10 bardzo popularnych produktów spożywczych wysoce szkodliwych dla klimatu biorąc pod uwagę proces ich powstawania
Zmiany w nawykach żywieniowych Amerykanów spowodowały zmniejszenie spożycia wołowiny o 19% w 2017 roku w stosunku do 2015 roku. Stanowi to zmianę w ilości zanieczyszczeń odprowadzanych do atmosfery w wysokości równej tej produkowanej przez 39 milionów samochodów rocznie.
W badaniu przeanalizowano łącznie 197 produktów i oszacowano ich skumulowany wpływ na ocieplanie klimatu wynikający z użycia pestycydów, nawozów, produkcji metanu, a także zużycia paliwa.
Co znalazło się na kolejnych miejscach?
- Miejsce 2 – produkcja jagnięciny. Kolejne potwierdzenie na to, że właśnie produkcja mięsa jest dla środowiska najbardziej szkodliwa. Przyjmuje się, że wyprodukowanie 1 kilograma jagnięciny powoduje uwolnienie się do atmosfery ok 22,9 kg CO2.
- Miejsce 3 – masło. W przeciwieństwie do spożycia wołowiny, spożycie masła w ostatnich latach znacząco wzrosło. Duży wpływ produkcji masła na środowisko wynika ze złożonego procesu, w którym ono powstaje.
- Miejsce 4 – skorupiaki. Każdy wyprodukowany kilogram to ok 11,7 kg dodatkowego CO2.
- Miejsce 5 – ser żółty. Kolejny produkt nabiałowy na liście.
- Miejsce 6 – szparagi. Jedyne warzywa w zestawieniu. Decydujący czynnik to dalekie odległości, na jakie szparagi są transportowane.
- Miejsce 7 – produkcja wieprzowiny. Ok 7,9 kg CO2 na każdy kilogram produkcji. Spożycie wieprzowiny spada.
- Miejsce 8 – produkcja cielęciny. Niższy w stosunku do produkcji jagnięciny ślad węglowy wynika przede wszystkim z wieku wykorzystywanych do produkcji zwierząt.
- Miejsce 9 – produkcja drobiu. Ograniczenie spożycia drobiu w sposób znaczący wpływa na zmniejszenie emisji CO2. W tej chwili jest to ok 5kg CO2 na każdy kilogram produktu.
- Miejsce 10 – mięso indycze. Ślad węglowy jest w tym wypadku podobny do tego powstające przy produkcji drobiu. W przypadku Amerykanów ograniczenie spożycia jest utrudnione z uwagi na tradycje, a także wykorzystanie mięsa indyczego jako półproduktu.